london

foto: amanda
foto: amanda
Linsfyllda pitabröd med smak av Orienten
Ingredienser
4 portioner
1 st | röd lök, liten |
2 st | vitlöksklyftor, hackade |
1 msk | olivolja |
2 dl | röda linser |
3 dl | vatten |
0,5 st | grönsaksbuljongtärning, eller hönsbuljongtärning |
2 krm | salt |
0,5 tsk | garam masala |
Tillbehör: tomater, gurka och matlagningsyoghurt | |
6 st | pitabröd, (6-8 st) |
1 st | sallad, i kruka |
Röda linser behöver inte blötläggas; de kokas mjuka på ca 10 min. Med lite garam masala i buljongen får de rik smak, liknande tacos.
Gör så här
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan. Tillsätt linser, vatten, buljong och garam masala. Låt sjuda under lock ca 10 min, tills vattnet kokat in och linserna mjuknat.
2. Värm pitabröden i brödrosten. Skiva eller tärna tomaterna, strimla gurkan. Öppna de varma bröden så att en ficka bildas. Fyll med sallad, linser, tomat, gurka och avsluta med en klick matlagningsyoghurt.
müsli

Ingredienser
8 port

0,75 dl | mandlar eller hackade nötter |
0,75 dl | vetegroddar |
0,75 dl | solrosfrö |
0,75 dl | kokosflingor |
0,75 dl | bananchips |
0,75 dl | torkade tranbär |
0,5 dl | farinsocker |
2,5 dl | blandat fullkornsknäckebröd, i småbitar |
Gör så här
1 Rosta nötterna 5 minuter i en tjockbottnad stekpanna på medelgod värme. Rör om ofta. Tillsätt vetegroddar, solrosfrö, kokosflingor, bananchips och torkade tranbär och fortsätt rosta i ytterligare 8 minuter. Rör om ofta.
2 Rör ner farinsocker och knäckebröd och rosta alltsammans
i 3 minuter till.
3 Låt müslin kallna och förvara den i en burk med tättslutande
lock.
alltommat.se
thaisoppa
synd att vi varken har purjolök, grönsaksbuljong eller peppar hemma. ingen stavmixer heller
men lite vatten, grädd/mjölk, potatis o salt får funka
meanwhile, så hittade jag ett grymt recept på alltommat.se
lite thai-version av potatissoppa
gjort om det lite, då jag bara publicerar vegetariska/veganska recept här
Potatissoppa med kokosmjölk, curry, ingefära och en gnutta kanel.
Ingredienser
4 portioner
750 g | potatis, folva |
1 st | gul lök |
2 st | vitlöksklyftor |
1 msk | olivolja |
1 krm | kanel |
0,5 tsk | mald koriander |
1 tsk | curry |
2 st | grönsaksbuljongtärningar |
8 dl | vatten |
2 dl | kokosmjölk |
1 tsk | färsk ingefära, riven |
1 msk | spansk peppar, finhackad |
1 tsk | salt |
Servering bröd, färsk koriander, spansk peppar |

Gör så här
1. Skala och skär potatis, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs det i olja tillsammans med kanel, koriander och curry i en kastrull 2-3 min.
2. Smula ner buljongtärningar och späd med vatten. Låt det koka tills potatisen är mjuk, ca 15 min.
3. Mixa soppan och tillsätt kokosmjölk, ingefära, peppar och salt.
Låt soppan koka ytterligare 2-3 min.
4. Servera soppan med koriander och spansk peppar.
saffransbulgur med torkad frukt & halloumi
kanske kan uppdatera nån gång per år! haha
nu hittade jag ett smaskigt recept genom min kära vän olivia, som hittat detta på alltommat.se

källa: http://www.moderniteter.devote.se/
Orientalisk bulgur med haloumi
Ingredienser
4 2 dl torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, dadlar,
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljong, tärning
0,5 g saffran
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk harissa
1 tsk nystötta kardemummakärnor
4 dl bulgur
1,5 msk olivolja
1 burk kikärter
0,5 dl pistaschnötter, grovhackade
4 msk mynta, färsk hackad
1 st granatäpple
250 g haloumiost
Det nordafrikanska köket har påverkats från många håll och ett flertal kulturer. Traditionen att blanda torkad frukt i maten kommer från perserna. Haloumi från Cypern är en ost, som inte smälter och kan både stekas och grillas.
Gör så här
1. Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar.
2. Koka upp vatten, buljong, saffran, vitlök, harissa, kardemumma och rör tills buljongen löst sig. Tillsätt bulgurgryn och koka på svag värme under lock enligt anvisningen på förpackningen, cirka 10 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen, blanda i frukten och låt grynen ånga av cirka 5 minuter. Tillsätt olivoljan och rör bulgurgrynen ”fluffiga” med en gaffel.
4. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärter, nötter och mynta.
5. Gröp ur granatäpplenas kärnor, till exempel med skaftet på en sked. Plocka bort de vita hinnorna.
6. Skär osten i skivor och stek den hastigt i olivolja på båda sidor i en stekpanna. Fördela osten på salladen och strö över granat-äppelkärnor. Servera salladen genast, osten är allra godast nystekt, annars blir den lätt hård och seg.
barcelona
men om två dagar kommer mamma o då blir det restaurangbesök så dte smäller om det!
häromdagen åt jag färskpotatis med smör o dill.
jag dog för dte var så gott!

annat jag ätit:


barcelona
så blir lite tomt här framöver
håll er uppdaterade på vanliga bloggen:
http://palea.blogg.se/
svamp/valnötsspasta

åh va djag är sugen på John Chris coffee's (drottninggatan stockholm) pecannötskaka
love love love it
botten är liksom lit ehård. som..havre...o digestive-kex...och så ovanpå, nån sorts chokladkola-fudge..med pecannötter på
fick min mamma att vilja baka den också, men har hon gjort det än? nää?
vet att jag lade ut nåt pecannötskakerecept här för längesen...ska kolla upp det där
annars har jag ett tips på nåt gott jag lagade häromdagen..tyvärr har jag raderat bilden , men ni kan väl tänka er en vanlig krämig pasta...GOTT!

inte valnötsspasta på bilden, men en jättegod pesto-pasta från när jag var i florens!
valnöts/svamp-pasta!
sooo, koka upp vanlig färsk pasta, så mycket du vill ha
under tiden smörsteker du svamp (jag had eblandat, fjällskivling, kantareller o karljohan..tror jag)..smörstek somsakt, lite salt o peppar...när d eär färdiga, i med lite grovhackade valnötter...nån minut..om man vill kan man ha i lite vitt vin, ett par matskedar...låt det "koka" ett tag så alkoholen reduceras..
o sååå i med grädde...så mycket du nu vill ha (ja jag är dålig på mått)...mmmh låt det koka upp litegrann, så det tjocknar till sig (blir dte inte tjockt kan man ju alltid reda med lite mjöl)..
o så riv ner lite färsk parmesan-ost (INTE sån på burk plz) elle rnån annan god ost, men ja rekommenderar parmesan...smaka av..kanske lite mer salt?peppar?
finito!!!
(häll på lit ekörsbärstomater, gott gott gott!
oj vad hungrig jag blev nu
rabarberkräm
hade ju tänkt att lägga ner det här va.
men nae. ska man ha kvar bloggen eller ta bort den
låter den vara kvar, så man åtminstone kan läsa de gamla recepten. men fasen
i förra inlägget skrev jag om rabarberkräm så då måse jag väl bjussa på ett recept också.
det är ju så sjukt gott

bildkälla: kryddburken
2-3 portioner
Du behöver:
- ca 250 g (2-3 stjälkar)
- 2 dl vatten
- ½ dl socker
- 1 ½ msk potatismjöl
Gör så här:
Skölj och skala rabarber. Skär i mindre bitar, ca 2 cm tjocka bitar.
Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarber. Låt koka 4-5 min till rabarbern delar sig.
Blanda ut potatismjölet i lite vatten. Häll i en stråle ner i kastrullen samtidigt som du rör om. Låt krämen koka upp, när första bubblan kommer är den klar.
Servera med mjölk.
från recepten.se
nybakat o hemkokt
måste säga att nybakad kardemummasockerkaka & hemkokt rabarberkräm inte är så tokigt såhär runt lunchtid.
fisk-substitut
dte ska jag äta imorrn
med potatismos o såååås. o lingonsylt. o inlagd gurka! GOTTTT!!!
love svamp..
barcelona
sangria o tapas hela tiden.
den här bloggen är nog död nu.
saker man ätit

asgod sallad med melon, quorn, senaps/honungs-dressing o mango chutney

pastasallad med mozzarella,pesto o tomat

ASGOD glass jag gjorde. blandade vaniljglass med speculoos-kakor, lite kardemumma,kanel o färsk ingefära!
mynta-fläderblomsparfait med jordgubbssås.
men jag läste lite på elins blogg (http://elinblogg.blogg.se/ ) o såg att hon fixat till mynta-fläderblomsparfait med jordgubbssås.

källa: http://elinblogg.blogg.se/
6 portioner
4 st | äggula(or) |
2 dl | strösocker |
4 dl | vispgrädde |
1 st | citron(er) |
1 kruka(or) | färsk mynta |
2 dl | ospädd fläderblomssaft |
Jordgubbssoppa | |
1 st | citron(er) |
750 gram | jordgubbar |
1 dl | florsocker |
3 dl | vatten |
Till servering | |
ätbara blommor |
Tillagning
1. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden fast och vänd ner i äggsmeten.
2. Tvätta citronen noggrant, riv det gula på skalet med ett rivjärn och pressa ut saften. Blanda skal, citronjuice, myntablad och fläderblomssaft och mixa till en jämn smet. Rör försiktigt ner i äggsmeten.
3. Klä en form med plastfolie och häll i smeten. Täck parfaiten och ställ i frysen i minst tolv timmar.
4. Jordgubbssoppa: Tvätta citronen och riv det gula på skalet med ett rivjärn. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills det blir en slät soppa.
5. Ta ut parfaiten ur frysen. Doppa hastigt formen i kallt vatten för att lossa parfaiten. Skär upp i skivor. Häll upp soppan i tallrikar och ställ en skiva parfait i och garnera med ätbara blommor.
tillbaka
sad but true
läs mer om resan på http://palea.blogg.se
kommer uppdateras så småningom, finns så mycket att berätta
ajökens! puss