saffransbulgur med torkad frukt & halloumi
ok bloggen kanske inte behöver vara HELT död ändå.
kanske kan uppdatera nån gång per år! haha
nu hittade jag ett smaskigt recept genom min kära vän olivia, som hittat detta på alltommat.se

källa: http://www.moderniteter.devote.se/
Orientalisk bulgur med haloumi
Ingredienser
4 2 dl torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, dadlar,
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljong, tärning
0,5 g saffran
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk harissa
1 tsk nystötta kardemummakärnor
4 dl bulgur
1,5 msk olivolja
1 burk kikärter
0,5 dl pistaschnötter, grovhackade
4 msk mynta, färsk hackad
1 st granatäpple
250 g haloumiost
Det nordafrikanska köket har påverkats från många håll och ett flertal kulturer. Traditionen att blanda torkad frukt i maten kommer från perserna. Haloumi från Cypern är en ost, som inte smälter och kan både stekas och grillas.
Gör så här
1. Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar.
2. Koka upp vatten, buljong, saffran, vitlök, harissa, kardemumma och rör tills buljongen löst sig. Tillsätt bulgurgryn och koka på svag värme under lock enligt anvisningen på förpackningen, cirka 10 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen, blanda i frukten och låt grynen ånga av cirka 5 minuter. Tillsätt olivoljan och rör bulgurgrynen ”fluffiga” med en gaffel.
4. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärter, nötter och mynta.
5. Gröp ur granatäpplenas kärnor, till exempel med skaftet på en sked. Plocka bort de vita hinnorna.
6. Skär osten i skivor och stek den hastigt i olivolja på båda sidor i en stekpanna. Fördela osten på salladen och strö över granat-äppelkärnor. Servera salladen genast, osten är allra godast nystekt, annars blir den lätt hård och seg.
kanske kan uppdatera nån gång per år! haha
nu hittade jag ett smaskigt recept genom min kära vän olivia, som hittat detta på alltommat.se

källa: http://www.moderniteter.devote.se/
Orientalisk bulgur med haloumi
Ingredienser
4 2 dl torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, dadlar,
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljong, tärning
0,5 g saffran
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk harissa
1 tsk nystötta kardemummakärnor
4 dl bulgur
1,5 msk olivolja
1 burk kikärter
0,5 dl pistaschnötter, grovhackade
4 msk mynta, färsk hackad
1 st granatäpple
250 g haloumiost
Det nordafrikanska köket har påverkats från många håll och ett flertal kulturer. Traditionen att blanda torkad frukt i maten kommer från perserna. Haloumi från Cypern är en ost, som inte smälter och kan både stekas och grillas.
Gör så här
1. Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar.
2. Koka upp vatten, buljong, saffran, vitlök, harissa, kardemumma och rör tills buljongen löst sig. Tillsätt bulgurgryn och koka på svag värme under lock enligt anvisningen på förpackningen, cirka 10 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen, blanda i frukten och låt grynen ånga av cirka 5 minuter. Tillsätt olivoljan och rör bulgurgrynen ”fluffiga” med en gaffel.
4. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärter, nötter och mynta.
5. Gröp ur granatäpplenas kärnor, till exempel med skaftet på en sked. Plocka bort de vita hinnorna.
6. Skär osten i skivor och stek den hastigt i olivolja på båda sidor i en stekpanna. Fördela osten på salladen och strö över granat-äppelkärnor. Servera salladen genast, osten är allra godast nystekt, annars blir den lätt hård och seg.
Kommentarer
Trackback