chokladtårta med tryffel
(förutom cupcakes o lussebullar som jag då!...)
det här är dne godaste chokladtårtan som nånsin uppfunnits. chokladtryffeln gör'et
från arla.se
Chokladkaka med den raffinerade smakkombinationen choklad och pinjekärnor.

Ingredienser
15-20 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
1/2 dl rostade pinjekärnor
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar.
18 år idag!!

18 år 18 år 18 år är jag nuuuuuuuuuuuu!!!
glöggfest forts.
FETAOSTFYLLDA DADLAR

Ingredienser
25 st
25 stora dadlar, i lösvikt
175 g Apetina
Gör så här
Skär ett snitt i varje dadel och ta bort kärnan. Skär osten i 25 bitar. Lägg en ostbit i varje dadel och tryck ihop.
FILODEGSKNYTEN MED KANELÄPPLEN

Ingredienser
4 port
2 ark fryst filodeg, ca 90 g
2 syrliga äpplen
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1 dl Kesella vanilj
Servera med:
1 dl Kesella vanilj
Gör så här
Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Dela varje filodegsark i två delar. Lägg en sträng av äppelskivor i mitten på varje ark. Strö över socker och kanel. Klicka på Kesella. Pensla kanterna med lite vatten och vik ihop till paket. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 minuter. Servera ljumma tillsammans med Kesella.
CHAISNITT
Kanel, nejlikor och svartpeppar är några av kryddorna i kakorna som smakar chai-té.

Ingredienser
25-30 stycken
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 3 delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar.
Tips
Det är gott att byta ut det vanliga strösockret mot ljust muscavadosocker. Du kan också pensla vatten på längderna och strö över lite muscavadosocker innan plåten sätts in i ugnen.
PEPPARKAKSRULLE MED SAFFRANSCRÉME

Ingredienser
4 ägg2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
Fyllning:
500 g Kesella vanilj
1 påse saffran, 0,5 g
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Rör ihop Kesella och saffran till fyllningen. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5 - 7 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop, förvara i kyl. Skär i bitar före servering.traveling
allt jag ville säga
kommer fota loads of mat-bilder!!

foto: johanna borras
glöggfest
ja glögg tycker jag iofs inte om, men ni kanske gör
här är lite goa grejer att ha till!!
hittade dem på arla.se
KRYDDSTEKT MANDEL

Ingredienser
2 dl sötmandel
2 msk smör
2 krm salt
1 tsk orientalisk curry
Gör så här
Skålla och skala mandeln. Rosta den i en het, torr stekpanna tills den får färg. Lägg i smöret och fräs mandeln ca 1/2 min. Krydda med salt och curry.
MINILUSSEBULLAR

Ingredienser
ca 50 st
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Arla Köket Kesella kvarg, lätt
1 pkt saffran, 0,5 g
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8 - 9 dl vetemjöl
russin
1 uppvispat ägg
Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i 50 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i övre delen av ugnen ca 5 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
fänkålssallad med granatäpple
Krispig fänkål, syrligt granatäpple och sälta från Apetinaost är en superfräsch smakkombination. Hittar du inte granatäpple kan det bytas mot fintärnat äpple av syrlig sort.

Ingredienser
4-6 port
1 stor fänkål, 300 g
150 g Apetina
1 granatäpple
Dressing:
2 msk olja
1 msk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Dela fänkålen mitt itu och skär bort den grova mittstocken. Skär varje halva i mycket tunna skivor. Smula osten. Skär granatäpplet i fyra klyftor och ta ut de röda kärnorna, se till så att de tunna hinnorna inte kommer med. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar i en bunke. Lägg i fänkålen och blanda ordentligt. Lägg upp på ett fat och fördela ost och granatäpple över.
tror jag tar lite fler smårecept imorrn!! gillar sånahär "teman"
veganskt
Afrikansk vegogryta |
2 hackade gula el röda lökar
1 påse jordnötter
4 dl koka kikärtor
2 stora skivade bananer
1/2 paket krossade tomater
1 dl soja- el havregrädde (vill ni ha vanlig grädde funkar det säkert lika bra!)
1 klick jordnötssmör
Curry
Citronsaft
Salt och peppar
Fräs löken i lite olja. Häll ner kikärtor, jordnötter och bananer och dofta över lite curry. Låt fräsa någon minut. Häll sedan i tomatkrossen, soja- el havregrädden och rör runt. Tillsätt jordnötssmör och smaka av med curry, citronsaft och salt + peppar. Låt allt puttra samman på svag värme under lock en stund. Servera med sallad och ris. TIPS: Man kan byta ut kikärtorna, helt el delvis mot grönsaker som champinjoner, paprika, blomkål, broccoli och vad man nu vill ha i.
Böncurry med raita |
Portioner: 4
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 stor aubergine (ca 400 g)
2-3 tomater
1 stor zuccini (ca 400g)
1 tsk currypulver
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja (ger fin färg)
Salt 6 peppar
Grönsaksbuljong
2 dl kokta bönor, tex. kidneybönor
GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan utan att det tar färg. 2. Tärna aubergine, tomater och zucchini och rör ner det i grytan. Tillsätt kryddorna. Låt alltsammans puttra på svag värme i 20 minuter. 3. Späd grytan med vatten eller grönsaksbuljong om den verkar torr. Smaka av med ytterligare salt och peppar. 4. Rör ner bönorna och ge det hela ett uppkok. Servera med kokt broccoli, fullkornsris och yoghurtsåsen raita. Tips! Här använder jag färdigköpta röda kidneybönor, eftersom burkbönorna är mycket snyggare än de man kokar själv. Men det går lika bra med vilken sorts bönor som helst. Raita: se annat recept
Ungersk gulasch (4-5 port) |
1 paket vegetariska grytbitar
2 gröna paprikor
2 gula paprikor
2 röda paprikor
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 grönsaksbuljong tärningar
Olivolja
örtsalt
Basilika
Kummin
Gör i ordning de vegetariska grytbitarna enligt dess paket. Fräs alla grönsaker i en panna utan att bryna. Morötterna längst, men inte så länge att de blir alldeles mjuka. Blanda i grytbitarna, buljongtärningen och de krossade tomaterna och låt puttra 5-10 minuter. Blanda i vitlöken och de övriga kryddorna. Mycket kummin, men smaka först och krydda sen. Servera med ris.
good morning honey
hur gulligt var inte det här då! mysig överraskning om man ska göra frukost på sängen till någon t.ex.
cupcakecakes

kategorier
själv läser jag alltid bara bloggar som de är, bruka rni leta efter nåt speciellt, i de olika kategorierna?
om jag skull eha t.e.x "teman", "cupcakes" "tips" o.s.v?
ujujuj, nu ska ja leta chokladmuffinsrecept. inte nåt vanlig.t nåt alldeles, alldeles extra
nja, vi får se vad vi hittar!
cupcakes
saffranssemlor!!
och vad ser jag inte då?
en blandning av mina två favoriter semla och lussebulle
en SAFFRANSSEMLA! (de hade t.o.m vanliga semlor..i december!!, men jag klagar inte)..
saffranssemla är dte bästa som hänt mig... hade tyvärr inte med mig kamera, annars hade jag fotat
mandelmassan var blandad med saffran också. GOTT!
på coop.se hade de ett recept, så det tycker jag ni ska baka som lite omväxling i jul!
Saffranssemlor |
20 st | Ugnstemperatur 225 - 250º |
Ingredienser
Fyllning:
Garnering:
| Tillagning Saffran ska vara finstött. Om den är hel, stöt den i mortel tillsammans med en sockerbit. Häll lite av mjölken i morteln så att all saffran kommer med. Smält margarinet i en kastrull. Häll i resten av mjölken och värm till 37ºC (fingervarmt). Rör ut jästen med degspadet i en bunke. Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma den till en rulle och dela den i 20 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta ca 30 minuter. Grädda i 225-250ºC ugnsvärme, i mitten av ugnen, 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet med en gaffel. Blanda det med mandelmassa och mjölk. Fyllningen ska vara ganska lös. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje bulle. Hacka pistaschmandeln och strö över den. Lägg på locken och sikta ev över lite florsocker. |
och på expressen.se fanns ett recept på saffranssemlor med lingongrädde! GOTTT!!

Ingredienser
(12 medelstora semlor)
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 g saffran,
1 paket
1 dl strösocker
125 g (drygt 1 dl) kesella lätt
1 ägg
1/2 tsk salt
480 g (8 dl) vetemjöl Eller vetemjöl special
Ägg till pensling
Florsocker till pudring
Fyllning: 200 g mandelmassa 3/4 dl mjölk
Lingongrädde: 3 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl lingonsylt
1 Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffran med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. 2 Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10-12 minuter. Låt svalna. 3 Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.
fransk chokladmousse

125 g mörk choklad
2 tsk pulverkaffe
1 1⁄2 msk hett vatten
4 äggvitor
1⁄2 krm salt
3 msk florsocker
GARNERING
hyvlad mörk och/eller vit choklad
eller siktat kakaopulver
GÖR SÅ HÄR
1 Bryt chokladen i bitar och låt den smälta över vattenbad. Lös upp pulverkaffet i det heta vattnet och blanda det med chokladen under kraftig omrörning. Låt svalna något.
2 Vispa äggvitorna med saltet till mycket hårt skum. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank. Vänd ner en tredjedel av äggvitesmeten i chokladsmeten och rör tills allt är väl blandat. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitesmeten.
3 Häll upp smeten i portionsformar eller små koppar. Låt moussen stelna i kylskåp minst 2 timmar. Den kan stå till nästa dag.
4 Ta fram moussen ur kylen en stund före serveringen, den ska inte vara för kall. Garnera med hyvlad mörk eller vit choklad eller siktat kakaopulver.
* Chokladmoussen kan frysas. Ta fram den ett par timmar innan den ska serveras och låt den tina i rumstemperatur.
cupcakes in my <3
Min kärlek heter cupcakes, ja muffins med glasyr för den som inte vet
sånadär stora, fina, söta i alla möjliga färger! Jag har nog alltid haft en liten förkärlek till cupcakesen, jag menar, alla bakverk är bra bakverk (njae?)..men nu fullständigt överflödar jag min kärlek
därför kommer ni nog få se en hel del cupcake/muffins-recept här i framtiden.
Jag kommer också ge er ett par cupcake-blogg-tips, nice huh?
ska f.ö försöka fixa riktiga kategorier här, så man lättare kan hitta ett speciellt recept eller likn.
(jag vill fortfarande veta om nån läsare lagat nån mat härifrån bloggen, och hur dte blev? Och jag tar fortfarande emot tips o önskemål av hela mitt hjärta!)
sallad
kvällens middag var det senare alternativet...
vad osm från början skulle bli en sallad på lite mozzarella o tomater spårade ur total tnär jag öppnade kylskåpet o resulterade i över 15 ingredienser
på menyn ikväll, sallad på:

isbergssallad
machesallad
stekt squash
rostade pumpafrön
rostade valnötter
kokt ägg
cocktailtomater
cocktailkapris
gröna chilivitlöks-oliver
mozzarella
rödlök
spreewald-gurkor
quornfilé i honung-ingefärs-marinad
balsamicosirap
div. kryddor
det var gött
christmas muffins
hittade underbara matbilder av en tjej som också hade nån sorts matblogg/receptsida
hittade också en annan tjej (som också har en blogg) som bjöd på de här bilderna..det bara vattnas i munnen typ:




matprogram
klockan 21 (?) äre "vad blir det för mat?" på tv4+...också inspirerande
och igårkväll såg jag Leilas jul på tv4 +..love Leila alltså!
det var väl allt..mer matlagninsgprogram åt folket!

färsk spenat, lök, soltorkade tomater, färska tomater
the cookbook café
bl.a från akademiebokhandel, o de tipsade om nån kokbok av två systrar som också drev ett café i sthlm som heter "the cookbook café"..lät ju sjukt mysigt tänkte jag o googlade på det.
här är hemsidan: http://www.thecookbookcafe.com/
Birger Jarlsgatan 76, Stockholm

tydligen är det ett bok-café där man kan sitta o sippra på kaffe, äta pastasallader eller foccacia o de har maaaaaaassa hembakta goda sötsaker, o titta i nya kokböcker man köpt..de kör också ut catering..
Blir helt jättesugen på att vara rik o bo i en stor fin villa utanför stan, med en fin sommarträgård o bjuda på en stor buffé med rätter ifrån the cookbook café..vad sägs om:
paj med Chèvre, valnötter och honung
pastasallad med Valnötspesto, basilika, spenat & rödlök
Grillad vitlökschampinjoner
Pitabröd med rostad paprika- och valnötsröra
eller
Choklad - & konjakstryffel
Jordgubb och rabarbersoppashot med vaniljmascarpone
Choklad petits choux
Precis något sånthär jag vill öppna.mysigt café med hembakt och hemlagad mat. O sälja bra fotoböcker,kokböcker,designböcker - you name it!
synd att man inte är så företagsam av sig..
PASTA MED RÖDGRÖN SÅS
har maaaassssssa små tomater hemma, dte är så gott. älskar när mamma köper saker vi redan har hemma..dessa tomater resulterade i att jag nästa gjorde tomatsås o psta till frukost, men dte får vänta lit.e kände att aprikosyoghurt satt bättre i magen just nu.
hittade ett annat recept också...verkar gött: (den heter verkligen pasta med rödgrön sås, töntigt namn! haha)
4 portioner

250 g champinjoner
1 rödlök
1 liten zucchini (squash)
2 morötter
1 röd paprika
1 msk olivolja eller margarin
1 1⁄2-2 dl koncentrerad grönsaksbuljong,
tärning eller fond
1 pressad vitlöksklyfta
ev. salt eller örtsalt
svartpeppar
färsk eller torkad basilika
1 dl matlagningsyoghurt
4 portioner pasta
GARNERING
färsk basilika
GÖR SÅ HÄR
1 Putsa och skiva champinjonerna. Skala och hacka löken. Skär zucchinin i tärningar. Skala och skölj morötterna. Dela och kärna ur paprikan. Skär morötter och paprika i tärningar.
2 Fräs svampen och grönsakerna i oljan på svag värme utan att det tar färg. Pressa ner vitlöken. Tillsätt buljong och kryddor och låt såsen småkoka ca 10 minuter. Lyft kastrullen från plattan och rör ner yoghurten, smaka av.
3 Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den rinna av. Värm såsen men låt den inte koka. Lägg upp pastan på varma tallrikar och fördela såsen ovanpå. Garnera med färska basilikablad.
kolapaj

Kolapaj (r�cker till 12-15 pers)
Till pajdegen:
100g smör (funkar med margarin också)
3,5 dl vetemjöl
ca 2 msk kallt vatten
Gör en pajdeg av ovan ingredienser och låt ligga svalt minst 30 min
Sätt på ugnen på 200grader
Tryck ut degen i en pajform och grädda i ca 25min
Till fyllningen:
1,5dl vispgrädde (tror ej det blir lika bra med magrare grädde)
1,5dl socker
1,5dl sirap
200g smör (margarin funkar också)
Koka gr�dde, socker o sirap i ca 20-30 minuter tills kolan är lagom seg. Detta testar du med ett kulprov
(Kuprov = ta en del av kolan och droppa ner i kallt vatten. Om kolan tjocknar och gör att göra en boll av är den klar)
Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan.
Häll up kolan i pajskalet, som svalant lite i alla fall.
Ställ kallt så det stelnar.
Till servering:
2 burkar kesella vanilj
Gärna några färska eller frysta bär, t.ex. hallon, björnbär, blåbär!!
varma mackor
känns så tråkigt att bara posta lite recept här. vet inte ens om nån gör dem.
eller jo, det vet jag ju förresten några som gjort :)
ikväll ska jag käka varma mackor med mozzarella,tomater o basilika
eller med ananas o curry. yummee

rom o honungsmarinerad ananas
kör just nu ananas med sirap, lite honung o kanel i ugnen på grillen
men hittade ett annat recept som ser skitgött ut:

Ingredienser 8 portioner: |
Så här gör du: Skär ananasen längsmed i långa klyftor, cirka 2 cm tjocka. Skär bort stocken. Marinera några timmar i honung och rom. Rosta nötterna på moderat värme med råsocker eller honung tills allt kristalliserats. Värm ananasen på grillen, servera med nötter och glass. |
karibisk quornfilé med ugnsbakad potatis
se på film o äta varma mackor låter bra tycker jag.
mozzarella, tomater, oregano, ost o oliver o kapris..mums!
här hittade jag iaf ett recept på quorn.com/se/
karibisk quornfilé med ugnsbakad potatis

4 portioner | ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
|
Gör så här: | ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
|
pecannötspaj
kanske man skulle baka tills jag fyller år. mmmh

http://www.foodetc.se/pecannotspaj.php
Recept på pecannöts-paj, pekannötspaj. Paj med nötter och sirap, traditionellt serverad
i Usa under thanksgiving, men kan givetvis ätas som efterätt / dessert vilken dag som helst!
För 1 paj:
Fyllning:
3 ägg
1,5 dl sirap
1,5 dl socker
2 msk mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl pekannötter
1 dl hasselnötter eller mandlar
Vill man kan man naturligtvis använda bara pekannötter.
100 gram smördeg, gärna färdiga plattor.
1. Blanda mjölet, sockret och vaniljsockret i en skål.
2. Knäck äggen i en annan skål, vispa lätt och blanda i sirapen, och vänd sedan försiktigt i sockerblandningen. Blanda ner nötterna.
3. Täck botten och sidorna på pajformen med smördegsplattorna, häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen,175 grader i ca 45-55 minuter, tills den har stelnat lite.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Rostad paprika i timjanolja med getost

Ingredienser
2 2 st röda paprikor
2 2 st gula paprikor
100 100 g getost
timjan
0.5 0.5 dl olivolja
0,5 0,5 st citron
salt
svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, dela och ta bort kärnhuset från paprikorna och rosta i varm ugn cirka 15 minuter eller tills skalet har svärtats lite. Ta ut och låt svalna under fuktig handduk.
2. Tvätta citronen noga och torka. Riv skalet från halva citronen och lägg i en skål. Drag av skalet från paprikorna och lägg ner i skålen med timjan, bitar av getost och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
3. Låt allt ligga i ett par timmar före servering.
julgodis
snart är ju julen här, och ulgodis tackar iaf inte jag nej till..det här såg gött ut

Ingredienser
6 6 dl socker
2 2 dl vatten
2 2 msk glykos
15 15 droppar pepparmintsolja
80 80 g smät choklad
Gör så här
1. Smält socker, vatten och glykos. Använd gärna en termometer och en kopparkastrull så går det snabbare att komma upp i rätt temperatur; 120 grader.
2. Tillsätt pepparmintsolja och häll ut massan på bakplåtspapper, stenhäll eller silikonduk. Rör runt så att det kommer in luft i smeten. Den ska bli grynig.
3. Värm sedan massan igen i vattenbad. Klicka upp på stenhäll eller bakplåtspapper.
4. Smält chokladen i en skål ovanför ett vattenbad. Gör små klickar i mitten på varje sockerplatta. Låt stelna.

Ingredienser
100 100 g ljus blockchoklad
100 100 g mörk blockchoklad
0.5 0.5 dl sirap
0.5 0.5 dl socker
50 50 g smör
1 1 dl vispgrädde
1 1 msk hackade syltade apelsinskal
1 1 msk korinter
3 3 msk apelsinlikör eller whisky
1 1 msk hackade mandlar
Garnering:
150 150 g mörk blockchoklad
25 25 g kokosfett eller 2 tsk olja
Gör så här
1. Lägg bakplåtspapper i botten på en rektangulär form cirka 15x25 centimeter. Lägg korinterna i en skål och marinera med likören.
2. Dela chokladen och lägg i en gryta. Tillsätt sirapen, sockret, smöret och grädden. Smält alltsammans på svag värme.
3. När allting har smält, öka värmen lite och låt smeten småkoka i cirka 20 minuter, rör om flitigt så det inte bränner fast.
4. Rör ner apelsinskalet, korinterna och de hackade mandlarna och häll upp i den förberedda formen. Släta till ytan, ställ i kylen och låt stelna i cirka 1 timme utan att täcka av.
5. Blanda chokladen med kokosfett och smält på svag värme, gärna i vattenbad eller i mikrovågsugn.
6. Bred chokladen över den stela konfekten, låt kallna och skär upp i bitar. Förvara konfekten svalt.

Ingredienser
3 3 msk kakao
2 2 dl socker
2 2 dl ljus sirap
3 3 dl grädde
Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Sänk värmen.
2. Koka på svag värme i cirka 20 minuter under omrörning. Kontrollera konsistensen genom att släppa ner en droppe av kolasmeten i ett glas kallt vatten. Kolan ska stelna men ändå vara mjuk.
3. När kolan är färdig, häll upp den på ett bakplåtspapper och låt svalna. Skär den i bitar.
Linssoppa med lite hetta

Ingredienser
4 port
2 1/2 dl torkade röda linser
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
Arla smör-&rapsolja
1 burk passerade tomater, ca 400 g
8 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 gula paprikor
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche paprika&chili
rivet skal och saft av 1/2 citron
Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs linser, lök och vitlök i smör-&rapsolja i en gryta. Tillsätt tomater, buljong, salt och peppar. Låt koka 3-5 min under lock. Skär paprikorna i bitar och lägg dem i soppan. Rör ner crème fraiche och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med citronsaft. Strö över skalet och servera med bröd.
bondsallad med friterade örter
hoppas ni gillade inlägget! såntdära tar ju lite längre tid att göra förstås, på vardagarna kanske man slänger i sig nåt som går lite fortare..humhum,,så mer sånt iaf, mer önskemål, teman, recept, tips..vad som :)
Bondsallad med friterade örter
4 personer

En matig sallad med mycket smak. Tricket att doppa färska örtkryddor kort i frityrhet olja gör att kryddornas sötma ökar och eventuella beska minskar.
· 200 g champinjoner (i skivor)
· 1 gurka (urkärnad och skivad)
· 1 rödlök (skalad och skivad)
· 2 avokador (skalade, urkärnade, klyftade)
· 2 ägg (kokta, klyftade)
· 1 dl svarta oliver
· timjankvistar
· rosmarinkvistar
· 1 dl olivolja
· rödvinsvinäger
· salt, svartpeppar
Blanda svamp, gurka, lök och avokador i en skål, lägg över äggklyftor och oliver. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fritera timjan- och rosmarinkvistarna, lägg på hushållspapper. Ringla olivolja och vinäger över, salta och peppra, dekorera med de friterade örterna.
frukoooooooooost
alltså, vilken utomordentlig idé! konstigt att jag själv inte kommit på tanken innan
frukost är ju trots allt min favoritmåltid på dagen..kan vara iaf..om man bor på hotell o får hotellfrukost! :)
älskar frukostbuffé..när jag har kompisar som sover över här på sommrarna brukar jag duka upp hela bordet fullt, ute på balkongen.
är det vinter får de nöja sig med frukost vid matbordet...
tänkte posta ett par klassiska frukostrecept för dagar då man har lite mer tid på sig
frukosten är dagens viktigaste måltid också, försaka den ej!

Amerikanska blåbärspannkakor
Recept för 4 portioner.
cirka 4 dl blåbär
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
50 g smör eller margarin
3 1/2 dl (helst röd)mjölk
smör till stekning
Smält smöret. Blanda samman mjöl, socker och bakpulver. Vispa ihop ägg, smält matfett och mjölk i en annan skål och slå sedan över under omrörning i mjölblandningen. Smält extra smör på ett plättjärn eller i en stekpanna och stek små pannkakor på ena sidan. Strö över blåbär på den ogräddade sidan innan smeten stelnar, vänd och grädda färdigt. Servera med extra blåbär och en liten klick crème fraiche.

Brödmuffins
10 portioner | Normalstora formar, 12 st/plåt
1 1/2 dl filmjölk
1/2 dl smör-& rapsolja oliv
1 1/2 dl riven lagrad Präst
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl Ljust & milt fullkornsvetemjöl (alt. grahamsmjöl)
1 msk hel kummin
1 1/2 tsk bakpulver
2 krm salt
Flingsalt
1. Sätt ugnen på 225°C. Rör samman samtliga ingredienser. (Det här kan man göra i förväg. Smeten kan sedan ligga i kylen, gärna i spritspåse, under natten). Klicka eller spritsa ut smeten i muffinsformar. Strö över lite flingsalt.
2. Grädda i mitten av ugnen 15- 18 min.
3. Servera muffinsen ljumma som de är eller tillsammans smör (och philadelphia-ost)

Äggröra
4 portioner
Ägg | 8 | st | |
(helst röd) mjölk | 1,5 | dl | |
Smör (matfett) | 2 | msk | |
Salt | 0,5 | krm | |
Svartpeppar | |||
örtkryddor (t.ex: persilja,gräslök,oregano,basilika) | ca 2 msk |
- Vispa/blanda äggen lätt, tillsätt mjölk och kryddor. Det är viktigt att inte vispa mycket. Kryddgrönt kan blandas i röran eller användas som garnering.
- Smält 1 msk fett i panna på mellanhög värme.
Häll smeten i pannan och rör sakta med en trägaffel i pannan hela tiden, så att lös smet blandas med stannat ägg. - Ta av pannan från värmen.
Krydda med salt, peppar och kryddgrönt.
Serveras varm eller kall. gott till nyrostat bröd!

Scones
Ingredienser:
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
3 dl mjölk eller filmjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Om du har en matberedare kan du med fördel köra ihop degen i den. Tillsätt mjölken eller filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem på mjölat bord till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord eller med bakplåtspapper täckt plåt. Skåra varje platta kortvis i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Bryt isär och servera dem nygräddade, med marmelad och ost. eller som i england - hårt,hårt vispad grädde..
Fruktsallad med honungs-crème fraiche |
4 portioner |
Ingredienser
Sås:
| Tillagning Skär frukterna i mindre bitar och lägg på desserttallrikar, blandade eller i grupper. Blanda 2 dl Crème Fraiche/matlagningsyoghurt med 2 msk flytande honung och servera såsen till fruktsalladen. Den goda såsen räcker till cirka 4 personer. det är också gott att strö över hackade nötter eller solrosfrön |
muffins
no inspiration
har tröttnat på dte här nu . iallafall idag..o igår..o i förrgår..och imorrn
tell me! vad vill ni ha för recept, bilder..vaad?

Citronsorbet med mixade hallon

Ingredienser 6 portioner
Hallonsås:
| Tillagning Sätt in en form cirka 25 cm i diameter i frysen. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda sakta under 15 minuter. Låt sockerlagen svalna. Tillsätt citronsaft och skal. Rör sedan ner mascarponeosten så att den är helt blandad. Smaka av. Skulle den vara för syrlig tillsätt lite socker. Häll smeten i den frysta formen och ställ in i frysen 1-1½ timme. Rör om med en gaffel. Upprepa detta en gång i timmen under 3 timmar. Kör hallonen i en mixer tillsammans med florsockret till en slät sås. Om den blir för tjock, späd med lite vatten. |
coop.se
grekisk ost o grönsakspaj

Ingredienser
125 g smör3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
1 squash eller aubergine, ca 300 g
1 gul lök
1 vitlök
smör
1 tsk örtkryddor, t ex rosmarin, timjan eller salvia
3 tomater
150 g Apetina
2 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
20 kärnfria oliver
Gör så här
Sätt ugnen på 225° Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel och låt vila i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-15 min. Strimla squashen. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs squash, lök och vitlök mjuka i smör i en stekpanna. Tillsätt örtkryddor. Lägg grönsaksfräset i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaterna. Skär osten i tärningar. Lägg tomater och ost ovanpå grönsaksfräset Vispa ihop ägg, mjölk och salt och häll det över. Strö på oliverna. Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggsmeten stelnat.vit chokladmousse
som smälter i munnen serveras i glas.
Ingredienser
8 port
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl Kesella
färska bär, t ex hallon eller blåbär
Gör så här
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner Kesella och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.
brytbröd med solroskärnor

Ingredienser
15 bitar
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
2 tsk salt
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
13-14 dl ljust lantbrödsmjöl
1 lätt uppvispad äggvita
1 dl rostade och saltade solroskärnor
Gör så här
Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, Kesella kvarg och mjöl till en lös deg. Arbeta den smidig. Jäs ca 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen lite med mjölad hand. Pensla med äggvita och strö över solroskärnor. Låt jäsa ca 15 min. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt brödet svalna på galler. Bryt eller skär det i bitar.
enkla tilltugg/smårecept

Ingredienser
12 st
4 skivor vitt bröd
2 - 3 msk kryddat smör (vitlök, persilja t.ex)
2 msk sesamfrö
Gör så här
Sätt ugnen på grill. Bred smöret på bröden och strö över sesamfrö. Grilla i övre delen av ugnen tills bröden får färg. Ta ut och skär i långa bitar.
OBS! detta är ett buffé-recept för 25 bufféportioner...
Öppna burkarna och blanda med rucolan.Vips har du en snygg och fräsch sallad.

Ingredienser
25 bufféport
2 burkar linser, à 400 g
4 burkar stora vita bönor, à 400 g
4 burkar svarta bönor, à 400 g
200 g rucolasallad
Dressing:
3 msk dijonsenap
2 dl smör-&rapsolja, oliv
2 msk pressad citronsaft
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gör så här
Skölj linser och bönor i kallt vatten och låt dem rinna av.
Rör ihop dressingen.
Vid servering:
Blanda linser, bönor och rucola på stora fat. Ringla över dressingen.
Kulinariska smördegspaket med ost och spenat.

Ingredienser
15 st
1 paket smördeg, ca 400 g
250 g fryst bladspenat
2 vitlöksklyftor
smör
2 dl Arla Köket riven ost mozzarella
1 dl Kesella
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk mald spiskummin
1 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Halvtina och kavla ut smördegsplattorna till 24 cm på längden, dela varje platta i 3 fyrkanter. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna. Ta det från värmen och låt svalna. Tillsätt ost, Kesella, salt, peppar och spiskummin. Lägg en klick fyllning på varje platta och nyp ihop till små trekanter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
fredagkväll
syns inte fotona i inlägget under?
isf se bilderna här
jag ser fransk film ; gosskören
o äter ugnsgrillad ananas o äpple, med glass...gott
foton ifrån middagen
alltås bilder ifrång årdagensmiddag
tyvärr glömde vi bort att fota maten..menee. lite kom nog med ändå







gårdagens middag
men min kompis fotade lite, så ja ska försöka få ett par lite senare o se om hon fotade maten något. då fixar jag ut dme här
fick en förfrågan på lite närmare recept . på det vi åt igår
dte är enkelt
örtpastan är ungefär så enkelt dte kan bli
du behöver
små cocktailtomater
färska champinjoner (gärna små)
squash
gullök
vitlök
pasta
"créme fraische franska örter"
grädde
kryddor
(vitt vin/champagne)
gör såhär
koka pastan..jag använder alltid färskt. igår blandade jag vanlig pasta o grön spenatpasta
dela champinjonerna, skär ca 3-4 mm tunna skivor av squashen, och skär de senar i halvmånar..hacka vitlöken o gullöken.
sen lägger du i champinjonerna i stekpannan/kastrullen..stek dem i lite olivolja eller smör..i nån minut. sen i med squashen, gullöken o vitlöken..fräs ett par minuter..om du har, häll gärna i lite vitt vin eller champagne (vi drack champagne igår, därför hade jag i det, men dte är kansk einte så ofta man har dte hemma..går att utesluta förstås).
vi var fyra personer och jag hade kanske i en halv dl champagne..
låt alkoholen koka bort ..rör om...ca 2 minuter
krydda med lite salt o peppar o ev. lite oregano o basilika
sedan klickar du i créme fraischen o lite grädde..blir dte för tjockt kan man ha i LITE vatten, eller mjölk...
låt dte koka upp. lägg i hela cocktailtomater på slutet, o låt dem bli varma bara...
smaka av , o sen blandar du pastan o såsen. eller serverar dem i varsina kastruller...sjukt gott
den grillade fruktsalladen har jag nog recept på nästan längst bak i bloggen
jag skar helt enkelt upp olika frukter (banan, äpple, ananasringar o blodgrapefrukt)..lade i en ugnsform.. hällde över lite sirap,farinsocker, hackade mandlar, riven vit choklad o kokos..o lite kanel
till hade jag blandat italiensk mascarpone-ost, med ungefär lika mycket creme freche (vanlig, inte med smasättning).hackat i stora bitar mörk choklad...
frukten ska stå i ugnen på grillen-funktionen helst. på ca 200-225 grader i 7-10 minuter
ät sedan med en klick mascarpone-ost-röra..smälter i munnen, gott!
middag
middag ikväll då
färsk pasta (original blandad med grön spenat-pasta), med fransk örtsås och färska champinjoner, tomater och squash. delicioso!
till efterrätt ska jag göra en grillad fruktsallad av banan, äpple, ananas o blodgrapefrukt. med mascarponekräm med chokladbitar
ännu mer delicioso
mousserande vitt vin och julmust väntar på oss i kylen!
muffins bakta!

har just bakat all-bran-muffinsen som jag skrev om i förra inlägget. delicious, och ooj vad stora de blev!
men skulle vilja göra lite ändringar i receptet...
1. de blev lite för söta, jag skulle nog hellre tagit ½ dl socker, istället för 1 dl.
2. häll i lite kardemumma, sjukt gott!
3. i med linfrön o pumpafrön eller vad du nu har hemma! solrosfrön funkar nog också
4. jag hade inte 1 dl olja i heller.. kanske runt ½ dl, men dte märker man väl hur mycket som behövs, medan man gör smeten
5. jag hade 2 dl allbran-regular o två dl allbran-plus, istället för att allt var allbran-plus
now go!
muffins
Imrogon blir det frankrike-pepp-middag hos mig. sanne, johanna o mimmi kommer över
var o handlade ingredienser förut idag, och oj, det kostade, men gott blir det
tänker inte avslöja än vad vi ska äta. ifall att de läser här
men sålänge tänktejag tipsa om en hemsida: dagens muffins
där finns matmuffins, söta muffins, frukostmuffins..allt man behöver för att överleva med andra ord
bjuder på ett recept ifrån varje kategori därifrån:
Kryddmuffins med ädelost
12-15 portioner | Normalstora formar, 12 st/plåt
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl Brun Farin
2 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1 msk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk bakpulver
125 g ädelost i tärningar
1. Rör matfett och brun farin lätt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda i filmjölk, ost och kryddor.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 min.
Daim-bomber
Normalstora formar, 12 st/plåt
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
300 g Philadelphia
1 förpackning Daim-kulor
Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke & ställ den åt sidan. Vispa Philadelphiaosten och sockret krämigt. Tillsätt ett ägg i taget.
Rör ner ostblandningen i de torra ingredienserna & rör ihop allt tills det är riktigt blandat. Vänd ner hälften av förpackning med Daim-kulor i smeten.
Fördela smeten i muffinsformar av papper nästan upp till kanten på formen. Fördela resten av Daim-kulorna på varje muffins.
Grädda i 15-25 min i 175°C för stora & en något kortare stund för mindre muffins.

12-14 portioner | Normalstora formar, 12 st/plåt
4 dl Kellogg's All-Bran Plus
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2-2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1/2 dl olja
Sätt ugnen på 200°C. Häll Kellogg's All-Bran Plus och mjölk i en skål. Låt svälla ca 5 min. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål. Rör ner ägget i Kellogg's All-Bran Plus-skålen. Rör ner oljan. Blanda i de torra ingredienserna, rör till en jämn smet. Lägg smeten i muffinsformar som gräddas mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler under bakduk.
det sista receptet verkar jättegott, men vet inte om de verkligne menar kellogs all-bran plus, för sådana äter jag till frukost och de är som avlånga pinnar, inte som flingorna på bilden (allbran regular), men de kanske bara var med på bilden för att det var fint, o kanske inte menades som om d ehade såna i receptet.
äsch , vilket som blir säkert gott..jag ska nog testa detta faktiskt. har ju all-bran hemma
pusspuss gå o baka muffins nu!
food-inspiration
underbara matbilder från gentl & hyers



hemmafrun

Nu har jag kokat borstjt (rysk rödbetssoppa), gjort rödbets-biffar och -hamburgare med färska rödbetor, couscous, kapris o majs inuti....och sen ska jag göra pasta med pestosås och ugnsgratinerade balsamvinägers-tomater.
alltså oj vilken bra hemmafru jag kommer bli
(ska förstås inte äta allt det där idag. soppan har jag redan slängt ut. ville mest testa)
nån gång snart vill jag baka müslibröd med pumpafrön och torkade aprikoser i.
nån som vill komma o äta??
framtidsplaner & müslibröd
ELLER! (den lite mer positiva framtiden:) så blir jag en mysig fru,mamma,farmor,mormor alltdetdär.
vi ska ha en liten mysig stuga nånstans. en stor trägård där vi kan äta frukost bland grönskan, på sommrarna. med färska bär som jag varit ute o plockat. nyabakt bröd med frön o torkade frukter i, och med egenrostad müsli.
på bordet stor nyplockade blommor ifrån trägården. pioner - min favorit!
det ska alltid lukta nybakt bröd där jag bor.
bara så ni vet.


Müslibröd |
18 st | Ugnstemperatur 225º |
Ingredienser
| Tillagning Koka upp mjölk, müsli och margarin i en kastrull. Låt det svalna till 37° (fingervarmt). Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i müsliblandningen, salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 18 bitar. Rulla ut dem till bollar och lägg dem ganska tätt, 9 och 9, på plåtar, smorda eller med bakplåts papper. Nagga med en gaffel. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.Grädda i mitten av ugnen 12- 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. |
frusen hallonvanilj
Ingredienser
4 port
225 g frysta, osockrade hallon
250 g Kesella vanilj
Gör så här
Mixa frysta bär med smaksatt Kesella och den fräscha glassen är klar som i ett trolleri. Servera genast. Du kan variera med blåbär eller björnbär. Obs! För att det ska fungera måste bären vara frysta.
arla.se
chokladkolapaj med lingon

Ingredienser
12-15 bitar
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon
Servera med:
vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 - 10 min tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.
från arla.se
LUSSEKATTER
sökte på recept o hittade exakt samma som mamma använt sig av. med kesella i degen blir lussekatterna inte så torra, utan saftiga och goooooda!

Ingredienser
ca 35 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
thailändsk glass
som traditionen lyder, skickade hon vykort och berättade vad hon åt...några exempel var: pineapple/banana-milkshake, banana pancakes, glaaaaaaaaasss i stora lass (hägendasz bland annat), friterat ris och nudlar med wokade grönsaker.

undrar vad den amerikanska flaggan gör i thailand :/
Basilikapaj med fetaost och oliver
men så enkelt r det ju, att man kan sprinkla över lite pinjenötter själv
mina recept är inte till för att följas helt, utan mer osm inspiration. tror aldrig jag följt ett recept faktiskt..well well
Ingredienser
Portioner: 8
PAJDEG:
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
½ kruka basilika
1 dl färsk, riven parmesanost
½ dl vatten
FYLLNING:
5 tomater
½ kruka basilika
150 g fetaost (grekisk)
1 burk 227 g svarta oliver utan spad
4 ägg
4 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Blanda mjöl, matfett, basilikablad och parmesanost i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 min. Tryck ut degen i en låg vid pajform, ca 28 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 225°C, ca 10 min.
Skölj och skiva tomaterna. Hacka basilikan. Lägg tomatskivorna i pajskalet. Strö över basilikan och smula över fetaosten. Fördela oliverna över. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och pressad vitlök. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i 200°C, ca 35 min.
kakfat = lycka

http://rosylittlethings.typepad.com/
jag blir helt lycklig av sånahär fina glas och uppläggningsfat
kolla tårtfaten, och de färgade kakfaten och åååh
tänkte bara visa ett kakfat jag gjorde själv en gång. det är hur simpelt som helst.
gick till olika secondhands o loppisar o samlade på mig glas och fina fat. kostade inte alls mycket. fick 3-4 små kakfat för 10 kr, och glas för 1-2 kr styck...
sedan gick jag hem, diskade faten noga, lät dem torka, tog fram limpistolen och,såhär blev det:

se till att ha ett glas med stadig fot, längst ner bara. mitt vinglas är lite för smalt o litet, så kakfatet är en aning vingligt och opålitligt. men jag använder det ändå - det står på min byrå, med en massa smycken på!
inspiration



Kulfi - indisk glass

4-6 portioner | |
Ingredienser
| Tillagning Koka upp mjölken och låt koka några minuter. Tillsätt kardemumma och socker och rör tills sockret har smält. Blanda Maizena med lite vatten till en tunn pasta och vispa ner i mjölken. Sjud på svag värme tills blandningen tjocknat något. Tag från värmen, tillsätt mandel och låt kallna. Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Rör i glassmassan några gånger under infrysningstiden.Flytta glassformen till kylskåp 20 minuter innan servering så att glassen mjuknar. Eller frys glassen i glassmaskin enligt maskinens instruktion. Servera med hackade pistagenötter och färsk frukt. |
Getostfyllda smördegsknyten
detta recept är från mattidningen buffé från ica
vet att det funkar med fetaost itället fö getost också, såna brukar min moooor göra. gottgott
jag skulle nog föredra fetaost faktiskt..
Ingredienser
Portioner: 8
8 marinerade soltorkade tomater
150-175 g kantfri getost
1 dl pinjenötskärnor
275 g färdigkavlad smördeg
1 ägg
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Finhacka tomaterna (utan oljan). Rör samman getosten med tomater och hälften av pinjenötskärnorna.
Dela smördegen i 18 fyrkanter, ca 7x7 cm. Lägg en klick av fyllningen på varje och vik ihop till knyten. Nyp ihop kanterna. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på resten av pinjenötterna. Grädda i ca 20 minuter.
food-inspiration
tro mig, jag har både funderat på det själv, och blivit tillsag att ja, det är nog min framtids-karriär
hittade underbara bilder på lundlund






nå? blir man inte hungirg. kanske lite inspiration till fredagsmiddagen?
oj, nu kom jag att tänka på vad jag själv ska laga nu, och jag fick en såndär känsla i magen, en glad-spännande känsla! hahaha
pasta med ugnsgratinerade balsamvinägers-tomater och vitvinssås. mums
quornfílé med bearnaisesvängd potatis
ni kanske för nöja er med sånthär
ett o annat restaurangtips kommer väl såklart också
men ni bor ju på så många olika ställen
även receptet på fetaostpajen, så fort som möjligt.

Ingredienser
4 port
400 g quornfilé
750 g delikatesspotatis eller små potatisar
400 g grönsaker t ex sockerärter och morötter
1 tsk japansk soja
3 msk Arla smör-&rapsolja
2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet bearnaise
Gör så här
Tina quornfilén. Tvätta potatisen men låt skalet vara kvar. Skär potatisen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Koka potatis och grönsaker var för sig i lättsaltat vatten. Blanda soja och 2 msk smör-&rapsolja. Pensla quornfiléerna på båda sidor och stek dem i resten av smör-&rapsolja ca 2 min per sida. Häll av vattnet från potatis och grönsaker och låt dem ånga av. Blanda försiktigt potatis och crème fraiche. Servera filéerna med potatisen och grönsakerna.
Färsk pasta med kantareller och grapefrukt
Ingredienser
Portioner: 4
500 g färsk pasta
200 g kantareller
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 grapefrukt
2 plommon
1 dl grovt riven parmesanost
2 dl matyoghurt
flingsalt och svartpeppar

Gör så här
1. Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen.
2. Rensa svampen, skala och finhacka löken.
3. Stek svamp och lök gyllenbrun i olivoljan.
4. Skala och skär grapefrukten i hinnfria klyftor samt kärna ur plommonen.
5. Blanda pasta med svamp och lök och smaka av med salt och peppar. Lägg på grapefrukt och plommon.
6. Rör ihop ost och matyoghurt och servera vid sidan om.
Tips!
Ställ gärna fram en svartpepparkvarn på bordet om någon vill krydda sin pasta ytterligare.
AUBERGINETOAST

6 portioner
1-2 auberginer, ca 300 g
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk margarin eller olja
1 dl krossade burktomater
salt eller örtsalt
peppar
6 skivor rostat vitt formbröd
SÅS
1 1⁄2 dl gräddfil
100 g ädelost
1 tsk örtagårdskrydda
2 msk finhackad persilja
1 msk hackad gräslök
GÖR SÅ HÄR
1 Skär auberginerna i centimeterstora tärningar. Hetta upp margarin eller olja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i auberginetärningarna och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomater och pressad vitlök, krydda med salt och peppar. Låt småkoka på inte alltför stark värme tills auberginen är helt mjuk. Rör om då och då. Späd med lite vatten eller buljong så att det inte kokar torrt.
2 Gör såsen. Mosa eller riv osten och blanda den med gräddfilen. Smaka av med örtagårdskrydda eller provensalska kryddor och rör ner persilja och gräslök.
3 Fördela den varma aubergineröran på sex rostade brödskivor. Garnera med persilja. Servera såsen i en separat skål.
billigare måltider
och det tycker jag var en bra idé, med tanke på att många av oss inte är miljonärer.
Så jag har försökt hitta ett par bra recept med billiga ingredienser, och såna ingredienser man kanske har hemma lite oftare.
hittade ett pasta-recept som jag lade in i september, där man kan använda sig lite utav de grönsaker man redan har hemma.
har man inte heinz chiliketchup kan man nog använda lite vanlig ketchup, och lite lite chilipulver, cayennepeppar eller några droppar (!) tabasco...

http://palea.blogg.se/mat/2007/september/gronsakspasta.html#comment

fuskpizza med banan och curry
http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&lngRID=4949
Bulgur med champinjoner och vitlök
http://www.lyckasmedmat.nu/recept.asp?receptnr=112
fler recept kommer så småningom! jag brukar försöka att inte ta med recept med alltför dyra/konstiga ingredienser
puss på er!
kolaäpplen
det ena var en JÄÄÄÄÄÄTTTEGOOOD paj som mina kompisar hade med sig på mitt knytkalas , förra födelsedagen.
en paj med fetaost, timjan, oliver och pinjenötter. sjukt god! receptet kommer så fort jag hittat det!
sålänge kommer julias andra önskning , som jag faktiskt trodde jag lagt ut redan.
ett recept på kolaäpplen, med nötfyllning!

Portioner: 4
Ingredienser:
4 fasta äpplen
Fyllning:
1 dl socker
ca 1 dl valfria nötter (t.ex. hasselnötter, mandlar, valnötter...)
1 msk russin
3 krm kanel
50 g smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj äpplena och skär av lock en liten bit under stjälkfästena. Spara locken. Kärna ur äpplena med vass kniv. Gröp ur frukterna ytterligare en aning för att ge plats åt fyllningen.
Finhacka det urgröpta äppelköttet, och nötterna och blanda med socker, russin och kanel.
Lägg fyllningen i äpplena.
Ställ de fyllda äpplena i en ugnsform och fördela smöret på fyllningen. Lägg på äppellocken, täck med aluminiumfolie och ugnsbaka i 20 minuter.
Avlägsna därefter folien och fortsätt ugnsbaka äpplena tills de är mjuka, cirka 20 minuter.
Servera dem ljumma med god vaniljglass.
Recept ur "Mina fastrar mat" av Paolo Roberto (Albert Bonniers förlag)
jag hare ändrat receptet lite, och jag tänkte också tillägga att min mamma gjorde en variant på denna, men utan foli och i endast 20 minuter, inte 40, som det sammanlagt blir i detta recept. det räckte gott o väl. man märker ju själv när äpplet börjar mjukna! låt dem svalna lite innan ni äter dem.. de blir varma!
saffransmuffins
gillar ni bloggen? recepten?
vad vill ni läsa om, några speciella recept i vill ha? teman? speciella ingredienser/råvaror..tell me , tell me
I wanna know, let me know!
så länge får ni ett litet smarrigt recept från elle mat och vin..

Saffransmuffins
Cirka 40 stycken
Lätta att göra och ett kul alternativ till de klassiska lussebullarna.
· 250 g margarin
· 1/2 g saffran (1 pkt)
· 3 ägg
· 4 1/2 dl strösocker
· 2 1/4 dl mjölk
· 6 dl vetemjöl
· 3 tsk bakpulver
· florsocker
Värm ugnen till 200°. Smält margarinet i en kastrull och låt svalna. Stöt saffran i en mortel. Vispa ägg och socker pösigt och häll i saffran, margarin och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Fyll bakformarna till hälften. Grädda i ugnen 10-12 minuter. Prova med en sticka. Sikta över lite florsocker när de har kallnat.
hermans
men, den är definitivt värd det
eh, tror jag. har inte varit just här, men har varit på liknande restauranger, och damn is it good!
Hermans, en restaurang på söder i Sthlm, helt vegetarisk buffé med maaassa goda såser,röror o sallader...
de brukar ha olika teman varje vecka, indiskt, mellanöstern, mexikanskt o.s.v
skitbilligt! och har man studentleg/csn-kort så får man 2 för 1..
buffén kostar runt 70 med dryck
åh vad hungrig jag blir
på sommaren kan man sitta ute på terassen, med utsikt över vattnet
och ibland har de t.o.m grillkvällar med live-band o.s.v
http://www.hermans.gastrogate.com/



