chokladtårta med tryffel

när man fyller 18 år kan man BARA bjuda på en enda sak
(förutom cupcakes o lussebullar som jag då!...)

det här är dne godaste chokladtårtan som nånsin uppfunnits. chokladtryffeln gör'et
från arla.se

Chokladkaka med den raffinerade smakkombinationen choklad och pinjekärnor.
Chokladtårta med tryffel

Ingredienser
15-20 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
1/2 dl rostade pinjekärnor

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar.


18 år idag!!



image64
18 år 18 år 18 år är jag nuuuuuuuuuuuu!!!

glöggfest forts.

tema glöggfest fortsätter, här är something for you to nibble on (oj vad kinky det lät helt plötsligt haha)

FETAOSTFYLLDA DADLAR

Apetinafyllda dadlar

Ingredienser
25 st
25 stora dadlar, i lösvikt
175 g Apetina

Gör så här
Skär ett snitt i varje dadel och ta bort kärnan. Skär osten i 25 bitar. Lägg en ostbit i varje dadel och tryck ihop.


FILODEGSKNYTEN MED KANELÄPPLEN
Filodegspaket med kaneläpplen

Ingredienser
4 port

2 ark fryst filodeg, ca 90 g
2 syrliga äpplen
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1 dl Kesella vanilj
Servera med:
1 dl Kesella vanilj

Gör så här
Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Dela varje filodegsark i två delar. Lägg en sträng av äppelskivor i mitten på varje ark. Strö över socker och kanel. Klicka på Kesella. Pensla kanterna med lite vatten och vik ihop till paket. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 minuter. Servera ljumma tillsammans med Kesella.



CHAISNITT
Kanel, nejlikor och svartpeppar är några av kryddorna i kakorna som smakar chai-té. Chaisnitt

Ingredienser
25-30 stycken

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 3 delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar.

Tips
Det är gott att byta ut det vanliga strösockret mot ljust muscavadosocker. Du kan också pensla vatten på längderna och strö över lite muscavadosocker innan plåten sätts in i ugnen.



PEPPARKAKSRULLE MED SAFFRANSCRÉME

Pepparkaksrulltårta med saffranscrème

Ingredienser

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda

Fyllning:
500 g Kesella vanilj
1 påse saffran, 0,5 g

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Rör ihop Kesella och saffran till fyllningen. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5 - 7 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop, förvara i kyl. Skär i bitar före servering.

traveling

den 5-10 är jag i frankrike och den 18-22 är jag i Italien
allt jag ville säga
kommer fota loads of mat-bilder!!

image63
foto: johanna borras

glöggfest

dags för jul! dags för glöggfest! dags för allt gott
ja glögg tycker jag iofs inte om, men ni kanske gör
här är lite goa grejer att ha till!!
hittade dem på arla.se


KRYDDSTEKT MANDEL
Kryddstekt mandel

Ingredienser
2 dl sötmandel
2 msk smör
2 krm salt
1 tsk orientalisk curry

Gör så här
Skålla och skala mandeln. Rosta den i en het, torr stekpanna tills den får färg. Lägg i smöret och fräs mandeln ca 1/2 min. Krydda med salt och curry.


MINILUSSEBULLAR


Minilussebullar

Ingredienser
ca 50 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Arla Köket Kesella kvarg, lätt
1 pkt saffran, 0,5 g
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8 - 9 dl vetemjöl
russin
1 uppvispat ägg

Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i 50 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i övre delen av ugnen ca 5 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.



fänkålssallad med granatäpple

Krispig fänkål, syrligt granatäpple och sälta från Apetinaost är en superfräsch smakkombination. Hittar du inte granatäpple kan det bytas mot fintärnat äpple av syrlig sort.
 
Krispig sallad med fänkål och granatäpple

Ingredienser
4-6 port

1 stor fänkål, 300 g
150 g Apetina
1 granatäpple

Dressing:
2 msk olja
1 msk pressad citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Dela fänkålen mitt itu och skär bort den grova mittstocken. Skär varje halva i mycket tunna skivor. Smula osten. Skär granatäpplet i fyra klyftor och ta ut de röda kärnorna, se till så att de tunna hinnorna inte kommer med. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar i en bunke. Lägg i fänkålen och blanda ordentligt. Lägg upp på ett fat och fördela ost och granatäpple över.



tror jag tar lite fler smårecept imorrn!! gillar sånahär "teman"


veganskt

nån vegan som läser bloggen? well well, vegansk mat är ju ännu bättre än vegetarisk, ännu bättre för alla parter..har lånat några recept ifrån http://www.vegan.nu/



Afrikansk vegogryta  
2 personer?

2 hackade gula el röda lökar
1 påse jordnötter
4 dl koka kikärtor
2 stora skivade bananer
1/2 paket krossade tomater
1 dl soja- el havregrädde (vill ni ha vanlig grädde funkar det säkert lika bra!)
1 klick jordnötssmör
Curry
Citronsaft
Salt och peppar

Fräs löken i lite olja. Häll ner kikärtor, jordnötter och bananer och dofta över lite curry. Låt fräsa någon minut. Häll sedan i tomatkrossen, soja- el havregrädden och rör runt. Tillsätt jordnötssmör och smaka av med curry, citronsaft och salt + peppar. Låt allt puttra samman på svag värme under lock en stund. Servera med sallad och ris. TIPS: Man kan byta ut kikärtorna, helt el delvis mot grönsaker som champinjoner, paprika, blomkål, broccoli och vad man nu vill ha i.



  

Böncurry med raita  

Portioner: 4

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 stor aubergine (ca 400 g)
2-3 tomater
1 stor zuccini (ca 400g)
1 tsk currypulver
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja (ger fin färg)
Salt 6 peppar
Grönsaksbuljong
2 dl kokta bönor, tex. kidneybönor

GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan utan att det tar färg. 2. Tärna aubergine, tomater och zucchini och rör ner det i grytan. Tillsätt kryddorna. Låt alltsammans puttra på svag värme i 20 minuter. 3. Späd grytan med vatten eller grönsaksbuljong om den verkar torr. Smaka av med ytterligare salt och peppar. 4. Rör ner bönorna och ge det hela ett uppkok. Servera med kokt broccoli, fullkornsris och yoghurtsåsen raita. Tips! Här använder jag färdigköpta röda kidneybönor, eftersom burkbönorna är mycket snyggare än de man kokar själv. Men det går lika bra med vilken sorts bönor som helst. Raita: se annat recept



Ungersk gulasch
 (4-5 port)
 

1 paket vegetariska grytbitar
2 gröna paprikor
2 gula paprikor
2 röda paprikor
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 grönsaksbuljong tärningar
Olivolja
örtsalt
Basilika
Kummin

Gör i ordning de vegetariska grytbitarna enligt dess paket. Fräs alla grönsaker i en panna utan att bryna. Morötterna längst, men inte så länge att de blir alldeles mjuka. Blanda i grytbitarna, buljongtärningen och de krossade tomaterna och låt puttra 5-10 minuter. Blanda i vitlöken och de övriga kryddorna. Mycket kummin, men smaka först och krydda sen. Servera med ris.

good morning honey



hur gulligt var inte det här då! mysig överraskning om man ska göra frukost på sängen till någon t.ex.

89951-345

från http://cultdesign.blogg.se/

cupcakecakes

justja, måste bara visa, cupcakes as I love 'em, såhär vill jag nog ha min framtida bröllopstårta, små cupcakes i olika smaker så man kan välja o vraka precis som man vill! sött!

image62

kategorier

funderade på det här med kategorier, är dte verkligne nödvändigt?
själv läser jag alltid bara bloggar som de är, bruka rni leta efter nåt speciellt, i de olika kategorierna?
om jag skull eha t.e.x "teman", "cupcakes" "tips" o.s.v?

ujujuj, nu ska ja leta chokladmuffinsrecept. inte nåt vanlig.t nåt alldeles, alldeles extra
nja, vi får se vad vi hittar!

cupcakes

bilder ifrån http://vegancupcakes.wordpress.com/








saffranssemlor!!

var just hemma hos min kära mormor med min kusin, vi gick förbi ett bageri innan för att köpa med oss lite fika
och vad ser jag inte då?
en blandning av mina två favoriter semla och lussebulle
en SAFFRANSSEMLA! (de hade t.o.m vanliga semlor..i december!!, men jag klagar inte)..
saffranssemla är dte bästa som hänt mig... hade tyvärr inte med mig kamera, annars hade jag fotat
mandelmassan var blandad med saffran också. GOTT!

på coop.se hade de ett recept, så det tycker jag ni ska baka som lite omväxling i jul!

Saffranssemlor

 

20 st

Ugnstemperatur 225 - 250º

 

Ingredienser

 1 pkt saffran (½ g)
 75 g margarin
finns som ekologisk vara2½ dl mjölk
 25 g jäst
 1 krm salt
finns som ekologisk vara3/4 dl socker
finns som ekologisk vara1 ägg
finns som ekologisk vara7-8 dl vetemjöl

Fyllning:

 200 g mandelmassa
finns som ekologisk vara1 dl mjölk
finns som ekologisk vara2 dl vispgrädde

Garnering:

 pistaschmandel
finns som ekologisk varaflorsocker

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

    

Tillagning

Saffran ska vara finstött. Om den är hel, stöt den i mortel tillsammans med en sockerbit. Häll lite av mjölken i morteln så att all saffran kommer med.


Smält margarinet i en kastrull. Häll i resten av mjölken och värm till 37ºC (fingervarmt). Rör ut jästen med degspadet i en bunke. Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.



Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma den till en rulle och dela den i 20 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta ca 30 minuter. Grädda i 225-250ºC ugnsvärme, i mitten av ugnen, 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.



Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet med en gaffel. Blanda det med mandelmassa och mjölk. Fyllningen ska vara ganska lös. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje bulle. Hacka pistaschmandeln och strö över den. Lägg på locken och sikta ev över lite florsocker.










och på expressen.se fanns ett recept på saffranssemlor med lingongrädde! GOTTT!!



Ingredienser
(12 medelstora semlor)
75 g smör
2 dl mjölk
 25 g jäst
1/2 g saffran,
1 paket
1 dl strösocker
125 g (drygt 1 dl) kesella lätt
 1 ägg
1/2 tsk salt
480 g (8 dl) vetemjöl Eller vetemjöl special
Ägg till pensling
Florsocker till pudring

Fyllning:
200 g mandelmassa 3/4 dl mjölk

Lingongrädde: 3 1/2 dl vispgrädde
 1 1/2 dl lingonsylt

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffran med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. 2 Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10-12 minuter. Låt svalna. 3 Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.

fransk chokladmousse

8 portioner



125 g mörk choklad
2 tsk pulverkaffe
1 1⁄2 msk hett vatten
4 äggvitor
1⁄2 krm salt
3 msk florsocker


GARNERING
hyvlad mörk och/eller vit choklad
    eller siktat kakaopulver


GÖR SÅ HÄR
1 Bryt chokladen i bitar och låt den smälta över vattenbad. Lös upp pulverkaffet i det heta vattnet och blanda det med chokladen under kraftig omrörning. Låt svalna något.

2 Vispa äggvitorna med saltet till mycket hårt skum. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank. Vänd ner en tredjedel av äggvitesmeten i chokladsmeten och rör tills allt är väl blandat. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitesmeten.

3 Häll upp smeten i portionsformar eller små koppar. Låt moussen stelna i kylskåp minst 2 timmar. Den kan stå till nästa dag.

4 Ta fram moussen ur kylen en stund före serveringen, den ska inte vara för kall. Garnera med hyvlad mörk eller vit choklad eller siktat kakaopulver.

* Chokladmoussen kan frysas. Ta fram den ett par timmar innan den ska serveras och låt den tina i rumstemperatur.

cupcakes in my <3

Jag har gått o blivit förälskad, ja alldeles underbart kär!
Min kärlek heter cupcakes, ja muffins med glasyr för den som inte vet
sånadär stora, fina, söta i alla möjliga färger! Jag har nog alltid haft en liten förkärlek till cupcakesen, jag menar, alla bakverk är bra bakverk (njae?)..men nu fullständigt överflödar jag min kärlek
därför kommer ni nog få se en hel del cupcake/muffins-recept här i framtiden.
Jag kommer också ge er ett par cupcake-blogg-tips, nice huh?

ska f.ö försöka fixa riktiga kategorier här, så man lättare kan hitta ett speciellt recept eller likn.

(jag vill fortfarande veta om nån läsare lagat nån mat härifrån bloggen, och hur dte blev? Och jag tar fortfarande emot tips o önskemål av hela mitt hjärta!)


   

http://attbakacupcakes.blogspot.com/
masha bakar o tipsar, mycket amerikanskt!

sallad

sallad kan vara jäääääääätttejättejättetråkigt, eller JÄÄÄÄÄÄÄÄÄTTTEintressant o JÄÄÄTTEGOTT!
kvällens middag var det senare alternativet...
vad osm från början skulle bli en sallad på lite mozzarella o tomater spårade ur total tnär jag öppnade kylskåpet o resulterade i över 15 ingredienser
på menyn ikväll, sallad på:

image61

(obs! hade grönton inställt på kameran)


isbergssallad
machesallad
stekt squash
rostade pumpafrön
rostade valnötter
kokt ägg
cocktailtomater
cocktailkapris
gröna chilivitlöks-oliver
mozzarella
rödlök
spreewald-gurkor
quornfilé i honung-ingefärs-marinad
balsamicosirap
div. kryddor


det var gött

christmas muffins

kollade runt efter fina bilder på flickr, fin sida det där
hittade underbara matbilder av en tjej som också hade nån sorts matblogg/receptsida
hittade också en annan tjej (som också har en blogg) som bjöd på de här bilderna..det bara vattnas i munnen typ:

image56

image57

image58

image59

matprogram

mtprogram på tv, är inte det bara underbart! ser just nu på Solens mat på 1an...en snubbe som åker runt i italien till små byar o små tanter som gör egen pasta
klockan 21 (?) äre "vad blir det för mat?" på tv4+...också inspirerande

och igårkväll såg jag Leilas jul på tv4 +..love Leila alltså!

det var väl allt..mer matlagninsgprogram åt folket!

image55
färsk spenat, lök, soltorkade tomater, färska tomater

the cookbook café

fick SÅHÄÄÄÄÄÄÄÄR mycket reklam idag
bl.a från akademiebokhandel, o de tipsade om nån kokbok av två systrar som också drev ett café i sthlm som heter "the cookbook café"..lät ju sjukt mysigt tänkte jag o googlade på det.
här är hemsidan: http://www.thecookbookcafe.com/
Birger Jarlsgatan 76, Stockholm


tydligen är det ett bok-café där man kan sitta o sippra på kaffe, äta pastasallader eller foccacia o de har maaaaaaassa hembakta goda sötsaker, o titta i nya kokböcker man köpt..de kör också ut catering..
Blir helt jättesugen på att vara rik o bo i en stor fin villa utanför stan, med en fin sommarträgård o bjuda på en stor buffé med rätter ifrån the cookbook café..vad sägs om:

paj med Chèvre, valnötter och honung
pastasallad med Valnötspesto, basilika, spenat & rödlök
Grillad vitlökschampinjoner
Pitabröd med rostad paprika- och valnötsröra


eller

Choklad - & konjakstryffel
Jordgubb och rabarbersoppashot med vaniljmascarpone 
Choklad petits choux
 


Precis något sånthär jag vill öppna.mysigt café med hembakt och hemlagad mat. O sälja bra fotoböcker,kokböcker,designböcker - you name it!
synd att man inte är så företagsam av sig..

PASTA MED RÖDGRÖN SÅS

go morgon! go lunch!
har maaaassssssa små tomater hemma, dte är så gott. älskar när mamma köper saker vi redan har hemma..dessa tomater resulterade i att jag nästa gjorde tomatsås o psta till frukost, men dte får vänta lit.e kände att aprikosyoghurt satt bättre i magen just nu.
hittade ett annat recept också...verkar gött: (den heter verkligen pasta med rödgrön sås, töntigt namn! haha)


4 portioner



250 g champinjoner
1 rödlök
1 liten zucchini (squash)
2 morötter
1 röd paprika
1 msk olivolja eller margarin
1 1⁄2-2 dl koncentrerad grönsaksbuljong,
    tärning eller fond
1 pressad vitlöksklyfta
ev. salt eller örtsalt
svartpeppar
färsk eller torkad basilika
1 dl matlagningsyoghurt
4 portioner pasta


GARNERING
färsk basilika

GÖR SÅ HÄR
1 Putsa och skiva champinjonerna. Skala och hacka löken. Skär zucchinin i tärningar. Skala och skölj morötterna. Dela och kärna ur paprikan. Skär morötter och paprika i tärningar.

2 Fräs svampen och grönsakerna i oljan på svag värme utan att det tar färg. Pressa ner vitlöken. Tillsätt buljong och kryddor och låt såsen småkoka ca 10 minuter. Lyft kastrullen från plattan och rör ner yoghurten, smaka av.

3 Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och låt den rinna av. Värm såsen men låt den inte koka. Lägg upp pastan på varma tallrikar och fördela såsen ovanpå. Garnera med färska basilikablad.

kolapaj

 

Kolapaj (r�cker till 12-15 pers)

Till pajdegen:
100g smör (funkar med margarin också)
3,5 dl vetemjöl
ca 2 msk kallt vatten

Gör en pajdeg av ovan ingredienser och låt ligga svalt minst 30 min
Sätt på ugnen på 200grader
Tryck ut degen i en pajform och grädda i ca 25min

Till fyllningen:
1,5dl vispgrädde (tror ej det blir lika bra med magrare grädde)
1,5dl socker
1,5dl sirap
200g smör (margarin funkar också)

Koka gr�dde, socker o sirap i ca 20-30 minuter tills kolan är lagom seg. Detta testar du med ett kulprov
(Kuprov = ta en del av kolan och droppa ner i kallt vatten. Om kolan tjocknar och gör att göra en boll av är den klar)
Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget i kolan.
Häll up kolan i pajskalet, som svalant lite i alla fall.
Ställ kallt så det stelnar.

Till servering:
2 burkar kesella vanilj
Gärna några färska eller frysta bär, t.ex. hallon, björnbär, blåbär!!


varma mackor

nu är jag uttorkad på recept igen
känns så tråkigt att bara posta lite recept här. vet inte ens om nån gör dem.
eller jo, det vet jag ju förresten några som gjort :)

ikväll ska jag käka varma mackor med mozzarella,tomater o basilika
eller med ananas o curry. yummee


image54

rom o honungsmarinerad ananas

netto hade billig ananas så mor min köpte..gott gott, världens godaste
kör just nu ananas med sirap, lite honung o kanel i ugnen på grillen
men hittade ett annat recept som ser skitgött ut:



 
Ingredienser 8 portioner:
  • 1-2 färska ananasfrukter
  • 2 dl honung
  • 12 cl mörk rom
  • pecannötter
  • råsocker eller honung
  • vaniljglass

  •  Så här gör du:
    Skär ananasen längsmed i långa klyftor, cirka 2 cm tjocka. Skär bort stocken. Marinera några timmar i honung och rom. Rosta nötterna på moderat värme med råsocker eller honung tills allt kristalliserats. Värm ananasen på grillen, servera med nötter och glass.

    karibisk quornfilé med ugnsbakad potatis

    jag är sjutk sugen på varma mackor. det ska jag äta imorrn när lola kommer hit.
    se på film o äta varma mackor låter bra tycker jag.

    mozzarella, tomater, oregano, ost o oliver o kapris..mums!

    här hittade jag iaf ett recept på quorn.com/se/

    karibisk quornfilé med ugnsbakad potatis




    4 portioner

     
     
    ?1 frp Quorn Filéer
     
     
    ?4 st bakpotatisar, tvättade och tjockt skivade
     
     
    ?3 msk olivolja
     
     
    ?2 st gula lökar, tunt skivade
     
     
    ?1 tsk kanel, malen
     
     
    ?½ tsk chilipulver
     
     
    ?1 brk skivad ananas (ca 220 g)
     
     
    ?1 st lime, skal och juice
     
     
    ?2 msk färsk mynta, strimlad
     
     
    ?salt
     
     
    ?nymald svartpeppar


    Gör så här:
    1.Värm ugnen till 200° C.

    2.Lägg potatisskivorna i en ugnsform, ringla över hälften av olivoljan och krydda med salt och svartpeppar. Baka potatisskivorna i ugnen tills de är mjuka, ca 45 minuter.

    3.Fräs under tiden löken mjuk och gyllene i resterande olivolja. Tillsätt kanelen och chilipulvret, fräs i ytterligare ett par minuter.

    4.Sila av ananasen, spara juicen.

    5.Skär ananasen i bitar, blanda den med den kryddfrästa löken och häll blandningen över filéerna i en ugnsform. Värm filéerna, samtidigt som potatisskivorna, i ca 10-15 minuter eller tills de är genomvarma.

    6.Ta ut filéerna och häll över ananasjuicen, zesten och limjuicen. Ställ in dem i ugnen i ytterligare 8 minuter.

    7.Strö myntan över filéerna och servera tillsammans med den ugnsbakade potatisen.

    pecannötspaj

    Fick ett tips av en läsare på ännu en Pecannöts-paj...sådana kan man ju inte få för många av,m riiight?
    kanske man skulle baka tills jag fyller år. mmmh


    http://www.foodetc.se/pecannotspaj.php

    Recept på pecannöts-paj, pekannötspaj. Paj med nötter och sirap, traditionellt serverad
    i Usa under thanksgiving, men kan givetvis ätas som efterätt / dessert vilken dag som helst!

    För 1 paj:

    Fyllning:
    3 ägg
    1,5 dl sirap
    1,5 dl socker
    2 msk mjöl
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl pekannötter
    1 dl hasselnötter eller mandlar

    Vill man kan man naturligtvis använda bara pekannötter.

    100 gram smördeg, gärna färdiga plattor.

    1. Blanda mjölet, sockret och vaniljsockret i en skål.

    2. Knäck äggen i en annan skål, vispa lätt och blanda i sirapen, och vänd sedan försiktigt i sockerblandningen. Blanda ner nötterna.

    3. Täck botten och sidorna på pajformen med smördegsplattorna, häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen,175 grader i ca 45-55 minuter, tills den har stelnat lite.

    Servera med vaniljglass eller vispad grädde.


    Rostad paprika i timjanolja med getost

    detta ser ju bara sjutk gott ut
    Foto: Fredrik Sandin Carlsson

    Ingredienser

    2 2 st röda paprikor
    2 2 st gula paprikor
    100 100 g getost
    timjan
    0.5 0.5 dl olivolja
    0,5 0,5 st citron
    salt
    svartpeppar

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, dela och ta bort kärnhuset från paprikorna och rosta i varm ugn cirka 15 minuter eller tills skalet har svärtats lite. Ta ut och låt svalna under fuktig handduk.

    2. Tvätta citronen noga och torka. Riv skalet från halva citronen och lägg i en skål. Drag av skalet från paprikorna och lägg ner i skålen med timjan, bitar av getost och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

    3. Låt allt ligga i ett par timmar före servering.

     


    julgodis

    finns ett matlagningsprogram på tv4+ som heter Lailas mat eller nåt såntdär. sjukt mysigt iaf..gick in på hennes sida (http://tv4.se/matdryck/leilasmat/) och hittade lite fina recept..
    snart är ju julen här, och ulgodis tackar iaf inte jag nej till..det här såg gött ut

    Foto: Fredrik Sandin Carlsson


    Ingredienser

    6 6 dl socker
    2 2 dl vatten
    2 2 msk glykos
    15 15 droppar pepparmintsolja
    80 80 g smät choklad

    Gör så här

    1. Smält socker, vatten och glykos. Använd gärna en termometer och en kopparkastrull så går det snabbare att komma upp i rätt temperatur; 120 grader.

    2. Tillsätt pepparmintsolja och häll ut massan på bakplåtspapper, stenhäll eller silikonduk. Rör runt så att det kommer in luft i smeten. Den ska bli grynig.

    3. Värm sedan massan igen i vattenbad. Klicka upp på stenhäll eller bakplåtspapper.

    4. Smält chokladen i en skål ovanför ett vattenbad. Gör små klickar i mitten på varje sockerplatta. Låt stelna.



    Foto: Fredrik Sandin Carlsson

    Ingredienser

    100 100 g ljus blockchoklad
    100 100 g mörk blockchoklad
    0.5 0.5 dl sirap
    0.5 0.5 dl socker
    50 50 g smör
    1 1 dl vispgrädde
    1 1 msk hackade syltade apelsinskal
    1 1 msk korinter
    3 3 msk apelsinlikör eller whisky
    1 1 msk hackade mandlar
    Garnering:
    150 150 g mörk blockchoklad
    25 25 g kokosfett eller 2 tsk olja


    Gör så här

    1. Lägg bakplåtspapper i botten på en rektangulär form cirka 15x25 centimeter. Lägg korinterna i en skål och marinera med likören.

    2. Dela chokladen och lägg i en gryta. Tillsätt sirapen, sockret, smöret och grädden. Smält alltsammans på svag värme.

    3. När allting har smält, öka värmen lite och låt smeten småkoka i cirka 20 minuter, rör om flitigt så det inte bränner fast.

    4. Rör ner apelsinskalet, korinterna och de hackade mandlarna och häll upp i den förberedda formen. Släta till ytan, ställ i kylen och låt stelna i cirka 1 timme utan att täcka av.

    5. Blanda chokladen med kokosfett och smält på svag värme, gärna i vattenbad eller i mikrovågsugn.

    6. Bred chokladen över den stela konfekten, låt kallna och skär upp i bitar. Förvara konfekten svalt.


    Foto: Fredrik Sandin Carlsson

    Ingredienser

    3 3 msk kakao
    2 2 dl socker
    2 2 dl ljus sirap
    3 3 dl grädde



    Gör så här

    1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Sänk värmen.

    2. Koka på svag värme i cirka 20 minuter under omrörning. Kontrollera konsistensen genom att släppa ner en droppe av kolasmeten i ett glas kallt vatten. Kolan ska stelna men ändå vara mjuk.

    3. När kolan är färdig, häll upp den på ett bakplåtspapper och låt svalna. Skär den i bitar.


    Linssoppa med lite hetta

    Linssoppa arla.se


    Ingredienser
    4 port

    2 1/2 dl torkade röda linser
    2 rödlökar
    1 vitlöksklyfta
    Arla smör-&rapsolja
    1 burk passerade tomater, ca 400 g
    8 dl grönsaksbuljong
    1/2 tsk salt
    1 krm grovmalen svartpeppar
    2 gula paprikor
    2 dl Arla Köket lätt crème fraiche paprika&chili
    rivet skal och saft av 1/2 citron

    Gör så här
    Skala och hacka lök och vitlök. Fräs linser, lök och vitlök i smör-&rapsolja i en gryta. Tillsätt tomater, buljong, salt och peppar. Låt koka 3-5 min under lock. Skär paprikorna i bitar och lägg dem i soppan. Rör ner crème fraiche och låt koka ytterligare 5 min. Smaka av med citronsaft. Strö över skalet och servera med bröd.


    bondsallad med friterade örter

    vill bara säga att jag vart sjukt pepp på frukost-önskemålet igår...
    hoppas ni gillade inlägget! såntdära tar ju lite längre tid att göra förstås, på vardagarna kanske man slänger i sig nåt som går lite fortare..humhum,,så mer sånt iaf, mer önskemål, teman, recept, tips..vad som :)

     Bondsallad med friterade örter
    4 personer


    Smått & gott - Bondsallad med friterade örter, bild 1

    En matig sallad med mycket smak. Tricket att doppa färska örtkryddor kort i frityrhet olja gör att kryddornas sötma ökar och eventuella beska minskar.

    · 200 g champinjoner (i skivor)

    · 1 gurka (urkärnad och skivad)

    · 1 rödlök (skalad och skivad)

    · 2 avokador (skalade, urkärnade, klyftade)

    · 2 ägg (kokta, klyftade)

    · 1 dl svarta oliver

    · timjankvistar

    · rosmarinkvistar

    · 1 dl olivolja

    · rödvinsvinäger

    · salt, svartpeppar


    Blanda svamp, gurka, lök och avokador i en skål, lägg över äggklyftor och oliver. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fritera timjan- och rosmarinkvistarna, lägg på hushållspapper. Ringla olivolja och vinäger över, salta och peppra, dekorera med de friterade örterna.

    frukoooooooooost

    fick en önskan om att kanske skriva lite frukosttips o recept
    alltså, vilken utomordentlig idé! konstigt att jag själv inte kommit på tanken innan
    frukost är ju trots allt min favoritmåltid på dagen..kan vara iaf..om man bor på hotell o får hotellfrukost! :)
    älskar frukostbuffé..när jag har kompisar som sover över här på sommrarna brukar jag duka upp hela bordet fullt, ute på balkongen.
    är det vinter får de nöja sig med frukost vid matbordet...
    tänkte posta ett par klassiska frukostrecept för dagar då man har lite mer tid på sig
    frukosten är dagens viktigaste måltid också, försaka den ej!



    Amerikanska blåbärspannkakor

    Recept för 4 portioner.


    cirka 4 dl blåbär
    2 1/2 dl vetemjöl
    3 msk strösocker
    1 tsk bakpulver
    1 ägg
    50 g smör eller margarin
    3 1/2 dl (helst röd)mjölk
    smör till stekning

    Smält smöret. Blanda samman mjöl, socker och bakpulver. Vispa ihop ägg, smält matfett och mjölk i en annan skål och slå sedan över under omrörning i mjölblandningen. Smält extra smör på ett plättjärn eller i en stekpanna och stek små pannkakor på ena sidan. Strö över blåbär på den ogräddade sidan innan smeten stelnar, vänd och grädda färdigt. Servera med extra blåbär och en liten klick crème fraiche.



    Foto: Agneta Thorsén,


    Brödmuffins

    10 portioner | Normalstora formar, 12 st/plåt 
     

    1 1/2 dl filmjölk
    1/2 dl smör-& rapsolja oliv
    1 1/2 dl riven lagrad Präst
    1 ägg
    2 dl vetemjöl
    1 dl Ljust & milt fullkornsvetemjöl (alt. grahamsmjöl)
    1 msk hel kummin
    1 1/2 tsk bakpulver
    2 krm salt
    Flingsalt


    1. Sätt ugnen på 225°C. Rör samman samtliga ingredienser. (Det här kan man göra i förväg. Smeten kan sedan ligga i kylen, gärna i spritspåse, under natten). Klicka eller spritsa ut smeten i muffinsformar. Strö över lite flingsalt.
    2. Grädda i mitten av ugnen 15- 18 min.
    3. Servera muffinsen ljumma som de är eller tillsammans smör (och philadelphia-ost)





    Äggröra
    4 portioner

    Ägg

    st


    (helst röd) mjölk

    1,5 

    dl


    Smör (matfett)

    msk


    Salt

    0,5 

    krm


    Svartpeppar




    örtkryddor (t.ex: persilja,gräslök,oregano,basilika) 

    ca 2 msk 



    1. Vispa/blanda äggen lätt, tillsätt mjölk och kryddor. Det är viktigt att inte vispa mycket. Kryddgrönt kan blandas i röran eller användas som garnering.

    2. Smält 1 msk fett i panna på mellanhög värme.
      Häll smeten i pannan och rör sakta med en trägaffel i pannan hela tiden, så att lös smet blandas med stannat ägg.

    3. Ta av pannan från värmen.
      Krydda med salt, peppar och kryddgrönt.
      Serveras varm eller kall. gott till nyrostat bröd!


    Scones

    Ingredienser:

    8 dl vetemjöl
    1 tsk salt
    4 tsk bakpulver
    100 g margarin eller smör
    3 dl mjölk eller filmjölk

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Om du har en matberedare kan du med fördel köra ihop degen i den. Tillsätt mjölken eller filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

    Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem på mjölat bord till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord eller med bakplåtspapper täckt plåt. Skåra varje platta kortvis i fyra delar.

    Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Bryt isär och servera dem nygräddade, med marmelad och ost. eller som i england - hårt,hårt vispad grädde..






    Fruktsallad med honungs-crème fraiche

     

    4 portioner


    Ingredienser

     frukt t ex banan, äpple, päron, kiwi, apelsin, mango, papaya, melon, druvor och jordgubbar

    Sås:

    finns som ekologisk vara2 dl crème fraiche/matlagningsyoghurt
     2 msk flytande honung

    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

        

    Tillagning

    Skär frukterna i mindre bitar och lägg på desserttallrikar, blandade eller i grupper.


    Blanda 2 dl Crème Fraiche/matlagningsyoghurt med 2 msk flytande honung och servera såsen till fruktsalladen. Den goda såsen räcker till cirka 4 personer.


    det är också gott att strö över hackade nötter eller solrosfrön



     

    muffins

    image53


    åh vilken fiiiin fin bild.
    kolla vilken underbar muffins-blogg:


    http://cupcakeblog.com/

    no inspiration

    ingen inspiration what so ever!
    har tröttnat på dte här nu . iallafall idag..o igår..o i förrgår..och imorrn
    tell me! vad vill ni ha för recept, bilder..vaad?



    image52

    Citronsorbet med mixade hallon

    Citronsorbet med mixade hallon



    Ingredienser

    6 portioner

    finns som ekologisk vara2,5 dl socker
     2 dl vatten
    finns som ekologisk vara2 dl citron, pressad
    finns som ekologisk vara1 citron, rivet skal
    finns som ekologisk vara1 msk mascarpone

    Hallonsås:

    finns som ekologisk vara200 g hallon, tinade
    finns som ekologisk vara3 msk florsocker

    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

        

    Tillagning

    Sätt in en form cirka 25 cm i diameter i frysen.


    Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda sakta under 15 minuter. Låt sockerlagen svalna. Tillsätt citronsaft och skal.



    Rör sedan ner mascarponeosten så att den är helt blandad. Smaka av. Skulle den vara för syrlig tillsätt lite socker. Häll smeten i den frysta formen och ställ in i frysen 1-1½ timme. Rör om med en gaffel. Upprepa detta en gång i timmen under 3 timmar.



    Kör hallonen i en mixer tillsammans med florsockret till en slät sås. Om den blir för tjock, späd med lite vatten.


    coop.se

    grekisk ost o grönsakspaj

    Kylskåpskallt smör och iskallt vatten gör pajskalet extra sprött och läckert. Grekisk ost- och grönsakspaj

    Ingredienser

    125 g smör
    3 dl vetemjöl
    2 msk vatten

    Fyllning:
    1 squash eller aubergine, ca 300 g
    1 gul lök
    1 vitlök
    smör
    1 tsk örtkryddor, t ex rosmarin, timjan eller salvia
    3 tomater
    150 g Apetina
    2 ägg
    2 dl mjölk
    1 tsk salt
    20 kärnfria oliver

    Gör så här

    Sätt ugnen på 225° Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga pajdegen med en gaffel och låt vila i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-15 min. Strimla squashen. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs squash, lök och vitlök mjuka i smör i en stekpanna. Tillsätt örtkryddor. Lägg grönsaksfräset i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaterna. Skär osten i tärningar. Lägg tomater och ost ovanpå grönsaksfräset Vispa ihop ägg, mjölk och salt och häll det över. Strö på oliverna. Grädda mitt i ugnen ca 25 min tills äggsmeten stelnat.

    vit chokladmousse

    som smälter i munnen serveras i glas.
    Vit chokladmousse  
    Ingredienser
    8 port

    2 dl vispgrädde
    150 g vit choklad
    1 ägg
    1 dl Kesella
    färska bär, t ex hallon eller blåbär

    Gör så här

    Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner Kesella och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.


    brytbröd med solroskärnor

    Superlätt och snabbt! Bara att hälla ut på plåten och grädda.

    Brytbröd med solroskärnor

    Ingredienser
    15 bitar

    50 g jäst
    5 dl ljummet vatten, 37°
    2 tsk salt
    250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
    13-14 dl ljust lantbrödsmjöl
    1 lätt uppvispad äggvita
    1 dl rostade och saltade solroskärnor

    Gör så här
    Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, Kesella kvarg och mjöl till en lös deg. Arbeta den smidig. Jäs ca 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen lite med mjölad hand. Pensla med äggvita och strö över solroskärnor. Låt jäsa ca 15 min. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt brödet svalna på galler. Bryt eller skär det i bitar.


    enkla tilltugg/smårecept


      Sesambröd

    Ingredienser
    12 st

    4 skivor vitt bröd
    2 - 3 msk kryddat smör (vitlök, persilja t.ex)
    2 msk sesamfrö

    Gör så här
    Sätt ugnen på grill. Bred smöret på bröden och strö över sesamfrö. Grilla i övre delen av ugnen tills bröden får färg. Ta ut och skär i långa bitar.



    OBS! detta är ett buffé-recept för 25 bufféportioner...

    Öppna burkarna och blanda med rucolan.Vips har du en snygg och fräsch sallad.

    Lins- och bönmosaik


    Ingredienser
    25 bufféport

    2 burkar linser, à 400 g
    4 burkar stora vita bönor, à 400 g
    4 burkar svarta bönor, à 400 g
    200 g rucolasallad

    Dressing:
    3 msk dijonsenap
    2 dl smör-&rapsolja, oliv
    2 msk pressad citronsaft
    3 pressade vitlöksklyftor
    1 tsk salt
    1/2 tsk svartpeppar

    Gör så här
    Skölj linser och bönor i kallt vatten och låt dem rinna av.
    Rör ihop dressingen.

    Vid servering:
    Blanda linser, bönor och rucola på stora fat. Ringla över dressingen.



    Kulinariska smördegspaket med ost och spenat.
     Ali babas frestelser


    Ingredienser
    15 st

    1 paket smördeg, ca 400 g
    250 g fryst bladspenat
    2 vitlöksklyftor
    smör
    2 dl Arla Köket riven ost mozzarella
    1 dl Kesella
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 tsk mald spiskummin
    1 ägg

    Gör så här
    Sätt ugnen på 225°. Halvtina och kavla ut smördegsplattorna till 24 cm på längden, dela varje platta i 3 fyrkanter. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna. Ta det från värmen och låt svalna. Tillsätt ost, Kesella, salt, peppar och spiskummin. Lägg en klick fyllning på varje platta och nyp ihop till små trekanter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.


    fredagkväll



    syns inte fotona i inlägget under?
    isf se bilderna här

    jag ser fransk film ; gosskören
    o äter ugnsgrillad ananas o äpple, med glass...gott

    foton ifrån middagen

    har nu fått lite bilder ifrån sanne
    alltås bilder ifrång årdagensmiddag
    tyvärr glömde vi bort att fota maten..menee. lite kom nog med ändå














    gårdagens middag

    har tyvärr inga bilder från gårdagens middag
    men min kompis fotade lite, så ja ska försöka få ett par lite senare o se om hon fotade maten något. då fixar jag ut dme här
    fick en förfrågan på lite närmare recept . på det vi åt igår

    dte är enkelt
    örtpastan är ungefär så enkelt dte kan bli

    du behöver
    små cocktailtomater
    färska champinjoner (gärna små)
    squash
    gullök
    vitlök

    pasta
    "créme fraische franska örter"
    grädde
    kryddor

    (vitt vin/champagne)

    gör såhär
    koka pastan..jag använder alltid färskt. igår blandade jag vanlig pasta o grön spenatpasta

    dela champinjonerna, skär ca 3-4 mm tunna skivor av squashen, och skär de senar i halvmånar..hacka vitlöken o gullöken.
    sen lägger du i champinjonerna i stekpannan/kastrullen..stek dem i lite olivolja eller smör..i nån minut. sen i med squashen, gullöken o vitlöken..fräs ett par minuter..om du har, häll gärna i lite vitt vin eller champagne (vi drack champagne igår, därför hade jag i det, men dte är kansk einte så ofta man har dte hemma..går att utesluta förstås).
    vi var fyra personer och jag hade kanske i en halv dl champagne..
    låt alkoholen koka bort ..rör om...ca 2 minuter
    krydda med lite salt o peppar o ev. lite oregano o basilika
    sedan klickar du i créme fraischen o lite grädde..blir dte för tjockt kan man ha i LITE vatten, eller mjölk...
    låt dte koka upp. lägg i hela cocktailtomater på slutet, o låt dem bli varma bara...

    smaka av , o sen blandar du pastan o såsen. eller serverar dem i varsina kastruller...sjukt gott



    den grillade fruktsalladen har jag nog recept på nästan längst bak i bloggen
    jag skar helt enkelt upp olika frukter (banan, äpple, ananasringar o blodgrapefrukt)..lade i en ugnsform.. hällde över lite sirap,farinsocker, hackade mandlar, riven vit choklad o kokos..o lite kanel
    till hade jag blandat italiensk mascarpone-ost, med ungefär lika mycket creme freche (vanlig, inte med smasättning).hackat i stora bitar mörk choklad...

    frukten ska stå i ugnen på grillen-funktionen helst. på ca 200-225 grader i 7-10 minuter
    ät sedan med en klick mascarpone-ost-röra..smälter i munnen, gott!

    middag

    hoho jaja,
    middag ikväll då
    färsk pasta (original blandad med grön spenat-pasta), med fransk örtsås och färska champinjoner, tomater och squash. delicioso!

    till efterrätt ska jag göra en grillad fruktsallad av banan, äpple, ananas o blodgrapefrukt. med mascarponekräm med chokladbitar
    ännu mer delicioso

    mousserande vitt vin och julmust väntar på oss i kylen!

    muffins bakta!

    image51



    har just bakat all-bran-muffinsen som jag skrev om i förra inlägget. delicious, och ooj vad stora de blev!
    men skulle vilja göra lite ändringar i receptet...

    1. de blev lite för söta, jag skulle nog hellre tagit ½ dl socker, istället för 1 dl.
    2. häll i lite kardemumma, sjukt gott!
    3. i med linfrön o pumpafrön eller vad du nu har hemma! solrosfrön funkar nog också
    4. jag hade inte 1 dl olja i heller.. kanske runt ½ dl, men dte märker man väl hur mycket som behövs, medan man gör smeten
    5. jag hade 2 dl allbran-regular o två dl allbran-plus, istället för att allt var allbran-plus

    now go!

    muffins

    Imrogon blir det frankrike-pepp-middag hos mig. sanne, johanna o mimmi kommer över
    var o handlade ingredienser förut idag, och oj, det kostade, men gott blir det
    tänker inte avslöja än vad vi ska äta. ifall att de läser här

    men sålänge tänktejag tipsa om en hemsida: dagens muffins
    där finns matmuffins, söta muffins, frukostmuffins..allt man behöver för att överleva med andra ord

    bjuder på ett recept ifrån varje kategori därifrån:



    Foto: Anna Svensson, anna.s.svensson@home.se

    Kryddmuffins med ädelost

    12-15 portioner | Normalstora formar, 12 st/plåt




    75 g smör eller margarin
    2 1/2 dl Brun Farin
    2 ägg
    2 dl filmjölk
    3 dl vetemjöl
    1 msk mald kanel
    1 tsk malda kryddnejlikor
    1 tsk mald ingefära
    1 tsk bakpulver
    125 g ädelost i tärningar



    1. Rör matfett och brun farin lätt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda i filmjölk, ost och kryddor.

    2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 min.


    Foto: Camilla Anderberg, millan@musiker.nu

    Daim-bomber

    Normalstora formar, 12 st/plåt




    3 dl vetemjöl
    1 1/2 dl socker
    1/2 tsk bakpulver
    1/2 tsk bikarbonat
    1 tsk vaniljsocker
    2 ägg
    300 g Philadelphia
    1 förpackning Daim-kulor



    Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke & ställ den åt sidan. Vispa Philadelphiaosten och sockret krämigt. Tillsätt ett ägg i taget.

    Rör ner ostblandningen i de torra ingredienserna & rör ihop allt tills det är riktigt blandat. Vänd ner hälften av förpackning med Daim-kulor i smeten.

    Fördela smeten i muffinsformar av papper nästan upp till kanten på formen. Fördela resten av Daim-kulorna på varje muffins.

    Grädda i 15-25 min i 175°C för stora & en något kortare stund för mindre muffins.



    Foto: Martin Ekenstierna, martin.ekenstierna@home.se

    12-14 portioner | Normalstora formar, 12 st/plåt



    4 dl Kellogg's All-Bran Plus
    2 1/2 dl mjölk
    2 1/2 dl vetemjöl
    1 dl strösocker
    1 1/2 tsk bakpulver
    1/2 tsk salt
    1 1/2-2 tsk vaniljsocker
    1 ägg
    1/2 dl olja


    Sätt ugnen på 200°C. Häll Kellogg's All-Bran Plus och mjölk i en skål. Låt svälla ca 5 min. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål. Rör ner ägget i Kellogg's All-Bran Plus-skålen. Rör ner oljan. Blanda i de torra ingredienserna, rör till en jämn smet. Lägg smeten i muffinsformar som gräddas mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler under bakduk.



    det sista receptet verkar jättegott, men vet inte om de verkligne menar kellogs all-bran plus, för sådana äter jag till frukost och de är som avlånga pinnar, inte som flingorna på bilden (allbran regular), men de kanske bara var med på bilden för att det var fint, o kanske inte menades som om d ehade såna i receptet.
    äsch , vilket som blir säkert gott..jag ska nog testa detta faktiskt. har ju all-bran hemma

    pusspuss gå o baka muffins nu!


    food-inspiration


    underbara matbilder från gentl & hyers

    334585-50

    334585-49

    334585-48

    hemmafrun

    image47


    Nu har jag kokat borstjt (rysk rödbetssoppa), gjort rödbets-biffar och -hamburgare med färska rödbetor, couscous, kapris o majs inuti....och sen ska jag göra pasta med pestosås och ugnsgratinerade balsamvinägers-tomater.


    alltså oj vilken bra hemmafru jag kommer bli

    (ska förstås inte äta allt det där idag. soppan har jag redan slängt ut. ville mest testa)

    nån gång snart vill jag baka müslibröd med pumpafrön och torkade aprikoser i.
    nån som vill komma o äta??

    framtidsplaner & müslibröd

    jag har två framtidsöden som jag skulle kunna tänka mig. antingen dör jag vid 30 års ålder, lyckligt o bra, o så slipper jag åldras o se allting gå utför...
    ELLER! (den lite mer positiva framtiden:) så blir jag en mysig fru,mamma,farmor,mormor alltdetdär.
    vi ska ha en liten mysig stuga nånstans. en stor trägård där vi kan äta frukost bland grönskan, på sommrarna. med färska bär som jag varit ute o plockat. nyabakt bröd med frön o torkade frukter i, och med egenrostad müsli.
    på bordet stor nyplockade blommor ifrån trägården. pioner - min favorit!
    det ska alltid lukta nybakt bröd där jag bor.

    bara så ni vet.

    image46







    Müslibröd

    Müslibröd

     

    18 st

    Ugnstemperatur 225º


    Ingredienser

    finns som ekologisk vara2 1/2 dl mjölk
    finns som ekologisk vara2 dl valfri müsli
     50 g margarin
     50 g jäst
     2 1/2 dl ljummet vatten
     1 tsk salt
    finns som ekologisk vara1 msk honung
    finns som ekologisk vara10-11 dl vetemjöl eller fullkornsmjöl

    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

        

    Tillagning

    Koka upp mjölk, müsli och margarin i en kastrull. Låt det svalna till 37° (fingervarmt).


    Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Blanda i müsliblandningen, salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.



    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 18 bitar. Rulla ut dem till bollar och lägg dem ganska tätt, 9 och 9, på plåtar, smorda eller med bakplåts papper. Nagga med en gaffel. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter.



    Värm under tiden ugnen till 225°.Grädda i mitten av ugnen 12- 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.




    frusen hallonvanilj

    Frusen hallonvanilj

    Ingredienser
    4 port

    225 g frysta, osockrade hallon
    250 g Kesella vanilj

    Gör så här
    Mixa frysta bär med smaksatt Kesella och den fräscha glassen är klar som i ett trolleri. Servera genast. Du kan variera med blåbär eller björnbär. Obs! För att det ska fungera måste bären vara frysta.



    arla.se


    chokladkolapaj med lingon

    Utsökt smakbrytning mellan chokladkola och lingon! Pajen behöver god tid att stelna.
    Chokladkolapaj med lingon

    Ingredienser
    12-15 bitar

    100 g smör
    1/2 dl strösocker
    2 dl havregryn
    1 1/2 dl vetemjöl

    Fyllning:
    1 1/2 dl vispgrädde
    50 g smör
    1 1/2 dl ljus sirap
    200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
    1 1/2 dl lingon

    Servera med:
    vispgrädde

    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 - 10 min tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.



    från arla.se


    LUSSEKATTER

    MUMS måste visa mina små älsklingar. eller ja, vidare små är de ju inte som tur är!
    sökte på recept o hittade exakt samma som mamma använt sig av. med kesella i degen blir lussekatterna inte så torra, utan saftiga och goooooda!

    image45


    Ingredienser
    ca 35 st

    50 g jäst
    100 g smör
    5 dl mjölk
    250 g Kesella lätt
    2 påsar saffran, 1 g
    1 1/2 dl socker
    1/2 tsk salt
    ca 17 dl mjöl

    Garnering:
    russin

    Pensling:
    1 ägg

    Gör så här
    Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.



     


    thailändsk glass

    min kära vän Louise har spenderat två veckor i Thailand!
    som traditionen lyder, skickade hon vykort och berättade vad hon åt...några exempel var: pineapple/banana-milkshake, banana pancakes, glaaaaaaaaasss i stora lass  (hägendasz bland annat), friterat ris och nudlar med wokade grönsaker.

    image43

    undrar vad den amerikanska flaggan gör i thailand :/

    Basilikapaj med fetaost och oliver

    recept på fetaost-paj var önskat och jag hittade ett, med tomater, utan pinjenötter.
    men så enkelt r det ju, att man kan sprinkla över lite pinjenötter själv
    mina recept är inte till för att följas helt, utan mer osm inspiration. tror aldrig jag följt ett recept faktiskt..well well


    Ingredienser
    Portioner: 8

    PAJDEG:
    4 dl vetemjöl 
    150 g smör eller margarin 
    ½ kruka basilika
    1 dl färsk, riven parmesanost 
    ½ dl vatten

    FYLLNING:
    5 tomater 
    ½ kruka basilika
    150 g fetaost (grekisk)
    1 burk 227 g svarta oliver utan spad
    4 ägg
    4 dl mjölk
    ½ tsk salt
    2 krm svartpeppar 
    1-2 vitlöksklyftor

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel

    Gör så här
    Blanda mjöl, matfett, basilikablad och parmesanost i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 min. Tryck ut degen i en låg vid pajform, ca 28 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 225°C, ca 10 min.

    Skölj och skiva tomaterna. Hacka basilikan. Lägg tomatskivorna i pajskalet. Strö över basilikan och smula över fetaosten. Fördela oliverna över. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och pressad vitlök. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i 200°C, ca 35 min.


    kakfat = lycka



    Buffet3

    http://rosylittlethings.typepad.com/  



    jag blir helt lycklig av sånahär fina glas och uppläggningsfat
    kolla tårtfaten, och de färgade kakfaten och åååh
    tänkte bara visa ett kakfat jag gjorde själv en gång. det är hur simpelt som helst.
    gick till olika secondhands o loppisar o samlade på mig glas och fina fat. kostade inte alls mycket. fick 3-4 små kakfat för 10 kr, och glas för 1-2 kr styck...
    sedan gick jag hem, diskade faten noga, lät dem torka, tog fram limpistolen och,såhär blev det:

    image42


    se till att ha ett glas med stadig fot, längst ner bara. mitt vinglas är lite för smalt o litet, så kakfatet är en aning vingligt och opålitligt. men jag använder det ändå - det står på min byrå, med en massa smycken på!

    inspiration

    ännu fler fina mat-fotografier ifrån krisa tomic: http://www.flickr.com/photos/krisatomic/sets/72157594468103779/






    Kulfi - indisk glass

    Kulfi - indisk glass

    4-6 portioner

     
     

    Ingredienser

    finns som ekologisk vara1/2 liter standardmjölk
     1/2 tsk kardemummafrön, stötta
    finns som ekologisk vara1-1 1/2 dl socker
     1 msk maizenamjöl
     lite vatten, kallt
    finns som ekologisk vara2 msk hackade mandlar
     2 msk hackade pistagenötter, hackade

    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

        

    Tillagning

    Koka upp mjölken och låt koka några minuter. Tillsätt kardemumma och socker och rör tills sockret har smält. Blanda Maizena med lite vatten till en tunn pasta och vispa ner i mjölken. Sjud på svag värme tills blandningen tjocknat något. Tag från värmen, tillsätt mandel och låt kallna.


    Frys massan övertäckt 3-6 timmar. Rör i glassmassan några gånger under infrysningstiden.Flytta glassformen till kylskåp 20 minuter innan servering så att glassen mjuknar.



    Eller frys glassen i glassmaskin enligt maskinens instruktion. Servera med hackade pistagenötter och färsk frukt.


    Getostfyllda smördegsknyten

    detta recept är från mattidningen buffé från ica
    vet att det funkar med fetaost itället fö getost också, såna brukar min moooor göra. gottgott
    jag skulle nog föredra fetaost faktiskt..

    Ingredienser
    Portioner: 8

    8 marinerade soltorkade tomater 
    150-175 g kantfri getost
    1 dl pinjenötskärnor
    275 g färdigkavlad smördeg
    1 ägg


     

    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°C.

    Finhacka tomaterna (utan oljan). Rör samman getosten med tomater och hälften av pinjenötskärnorna.

    Dela smördegen i 18 fyrkanter, ca 7x7 cm. Lägg en klick av fyllningen på varje och vik ihop till knyten. Nyp ihop kanterna. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö på resten av pinjenötterna. Grädda i ca 20 minuter.


    food-inspiration

    matstylist eller matfotograf, huh? kanske något för mig
    tro mig, jag har både funderat på det själv, och blivit tillsag att ja, det är nog min framtids-karriär

    hittade underbara bilder på lundlund

    Peter Norman » Laga Lätt » 2 Peter Norman » Swedish Elle » 5
    Peter Norman » Swegro » 4 Peter Norman » Swegro » 7
    Peter Norman » Lantliv » 5 Peter Norman » Lantliv » 4



    nå? blir man inte hungirg. kanske lite inspiration till fredagsmiddagen?
    oj, nu kom jag att tänka på vad jag själv ska laga nu, och jag fick en såndär känsla i magen, en glad-spännande känsla! hahaha

    pasta med ugnsgratinerade balsamvinägers-tomater och vitvinssås. mums

    quornfílé med bearnaisesvängd potatis

    oj vad tråkigt det känns att jag aldrig skriver så mycket mer än recept här. vet inte vad jag ska skriva?
    ni kanske för nöja er med sånthär
    ett o annat restaurangtips kommer väl såklart också
    men ni bor ju på så många olika ställen

    även receptet på fetaostpajen, så fort som möjligt.


    Quornfilé med bearnaisesvängd potatis

    Ingredienser
    4 port

    400 g quornfilé
    750 g delikatesspotatis eller små potatisar
    400 g grönsaker t ex sockerärter och morötter
    1 tsk japansk soja
    3 msk Arla smör-&rapsolja
    2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet bearnaise

    Gör så här
    Tina quornfilén. Tvätta potatisen men låt skalet vara kvar. Skär potatisen i 1 1/2 cm tjocka skivor. Koka potatis och grönsaker var för sig i lättsaltat vatten. Blanda soja och 2 msk smör-&rapsolja. Pensla quornfiléerna på båda sidor och stek dem i resten av smör-&rapsolja ca 2 min per sida. Häll av vattnet från potatis och grönsaker och låt dem ånga av. Blanda försiktigt potatis och crème fraiche. Servera filéerna med potatisen och grönsakerna.


    Färsk pasta med kantareller och grapefrukt

    Ingredienser
    Portioner: 4

    500 g färsk pasta 
    200 g kantareller 
    1 liten gul lök
    2 msk olivolja 
    1 grapefrukt 
    2 plommon 
    1 dl grovt riven parmesanost 
    2 dl matyoghurt
    flingsalt  och svartpeppar

    Färsk pasta med kantareller och grapefrukt


     

    Gör så här
    1. Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen.
    2. Rensa svampen, skala och finhacka löken.
    3. Stek svamp och lök gyllenbrun i olivoljan.
    4. Skala och skär grapefrukten i hinnfria klyftor samt kärna ur plommonen.
    5. Blanda pasta med svamp och lök och smaka av med salt och peppar. Lägg på grapefrukt och plommon.
    6. Rör ihop ost och matyoghurt och servera vid sidan om.

    Tips!
    Ställ gärna fram en svartpepparkvarn på bordet om någon vill krydda sin pasta ytterligare.


    AUBERGINETOAST



    6 portioner

    1-2 auberginer, ca 300 g
    1 finhackad gul lök
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 msk margarin eller olja
    1 dl krossade burktomater
    salt eller örtsalt
    peppar
    6 skivor rostat vitt formbröd


    SÅS
    1 1⁄2 dl gräddfil
    100 g ädelost
    1 tsk örtagårdskrydda
    2 msk finhackad persilja
    1 msk hackad gräslök


    GÖR SÅ HÄR
    1 Skär auberginerna i centimeterstora tärningar. Hetta upp margarin eller olja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i auberginetärningarna och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomater och pressad vitlök, krydda med salt och peppar. Låt småkoka på inte alltför stark värme tills auberginen är helt mjuk. Rör om då och då. Späd med lite vatten eller buljong så att det inte kokar torrt.

    2 Gör såsen. Mosa eller riv osten och blanda den med gräddfilen. Smaka av med örtagårdskrydda eller provensalska kryddor och rör ner persilja och gräslök.

    3 Fördela den varma aubergineröran på sex rostade brödskivor. Garnera med persilja. Servera såsen i en separat skål.

    billigare måltider

    Karolina frågade om lite fler billigare recept,
    och det tycker jag var en bra idé, med tanke på att många av oss inte är miljonärer.
    Så jag har försökt hitta ett par bra recept med billiga ingredienser, och såna ingredienser man kanske har hemma lite oftare.

    hittade ett pasta-recept som jag lade in i september, där man kan använda sig lite utav de grönsaker man redan har hemma.
    har man inte heinz chiliketchup kan man nog använda lite vanlig ketchup, och lite lite chilipulver, cayennepeppar eller några droppar (!) tabasco...

    334585-12
    http://palea.blogg.se/mat/2007/september/gronsakspasta.html#comment



    fuskpizza med banan och curry
    http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&lngRID=4949


    Bulgur med champinjoner och vitlök
    Bulgur med champinjoner och vitlök
    http://www.lyckasmedmat.nu/recept.asp?receptnr=112



    fler recept kommer så småningom! jag brukar försöka att inte ta med recept med alltför dyra/konstiga ingredienser

    puss på er!

    kolaäpplen

    hoho jaja, min kära vän Julia som just nu befinner sig i Norge (men tack o lov kommer hem jättesnart!) hade några önskningar om recept, som jag faktiskt håller med helt o hållet om att..jaa, d ebehövs ju.

    det ena var en JÄÄÄÄÄÄTTTEGOOOD paj som mina kompisar hade med sig på mitt knytkalas , förra födelsedagen.
    en paj med fetaost, timjan, oliver och pinjenötter. sjukt god! receptet kommer så fort jag hittat det!

    sålänge kommer julias andra önskning , som jag faktiskt trodde jag lagt ut redan.
    ett recept på kolaäpplen, med nötfyllning!

    /content/1/c6/69/47/11/italien_applen.jpg


    Portioner: 4

    Ingredienser:
    4 fasta äpplen

    Fyllning:
    1 dl socker
    ca 1 dl valfria nötter (t.ex. hasselnötter, mandlar, valnötter...)
    1 msk russin
    3 krm kanel
    50 g smör

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Skölj äpplena och skär av lock en liten bit under stjälkfästena. Spara locken. Kärna ur äpplena med vass kniv. Gröp ur frukterna ytterligare en aning för att ge plats åt fyllningen.

    Finhacka det urgröpta äppelköttet, och nötterna och blanda med socker, russin och kanel.

    Lägg fyllningen i äpplena.

     Ställ de fyllda äpplena i en ugnsform och fördela smöret på fyllningen. Lägg på äppellocken, täck med aluminiumfolie och ugnsbaka i 20 minuter.

    Avlägsna därefter folien och fortsätt ugnsbaka äpplena tills de är mjuka, cirka 20 minuter.
    Servera dem ljumma med god vaniljglass.


    Recept ur "Mina fastrar mat" av Paolo Roberto (Albert Bonniers förlag)

    jag hare ändrat receptet lite, och jag tänkte också tillägga att min mamma gjorde en variant på denna, men utan foli och i endast 20 minuter, inte 40, som det sammanlagt blir i detta recept. det räckte gott o väl. man märker ju själv när äpplet börjar mjukna! låt dem svalna lite innan ni äter dem.. de blir varma!

    saffransmuffins

    hörrni läsare, what's up?
    gillar ni bloggen? recepten?
    vad vill ni läsa om, några speciella recept i vill ha? teman? speciella ingredienser/råvaror..tell me , tell me
    I wanna know, let me know!

    så länge får ni ett litet smarrigt recept från elle mat och vin..

    Bakning - Saffransmuffins, bild 1

    Saffransmuffins
    Cirka 40 stycken

    Lätta att göra och ett kul alternativ till de klassiska lussebullarna.

    · 250 g margarin

    · 1/2 g saffran (1 pkt)

    · 3 ägg

    · 4 1/2 dl strösocker

    · 2 1/4 dl mjölk

    · 6 dl vetemjöl

    · 3 tsk bakpulver

    · florsocker


    Värm ugnen till 200°. Smält margarinet i en kastrull och låt svalna. Stöt saffran i en mortel. Vispa ägg och socker pösigt och häll i saffran, margarin och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Fyll bakformarna till hälften. Grädda i ugnen 10-12 minuter. Prova med en sticka. Sikta över lite florsocker när de har kallnat.

    hermans

    ja, jag hare säkert tipsat om den här restaurangen förut.
    men, den är definitivt värd det

    eh, tror jag. har inte varit just här, men har varit på liknande restauranger, och damn is it good!

    Hermans, en restaurang på söder i Sthlm, helt vegetarisk buffé med maaassa goda såser,röror o sallader...
    de brukar ha olika teman varje vecka, indiskt, mellanöstern, mexikanskt o.s.v

    skitbilligt! och har man studentleg/csn-kort så får man 2 för 1..
    buffén kostar runt 70 med dryck
    åh vad hungrig jag blir

    på sommaren kan man sitta ute på terassen, med utsikt över vattnet
     och ibland har de t.o.m grillkvällar med live-band o.s.v

    http://www.hermans.gastrogate.com/

    104421-2053

    104421-2052

    104421-2050

    104421-2051

    RSS 2.0