indisk curry-wok

image162


indisk curry-wok

ojoj vilken god-grej jag uppfann häromdagen
åt dte flera dagar i streck
asbra när man har massa grönsaker man vill bli av med

jag använde:
squash, aubergine, gullök, potatis, blomkål, champinjoner, paprika, tomater

hacka/dela allt som du vill ha det
koka potatisbitar och blomkål tillsammans ett pa rminuter
börja stek auberginen mjuk, i ganska mycket olja (inte olivolja)
därefter släng ner resten av grönsakerna (inkl. potatis o blomkål)
det ska vara riktigt mycket olja o riktigt hög värme
salta, peppra, i med massa curry, spiskummin, koriander o paprika-krydda
ärna lite indisk garam-masala-krydda om du har

stek några minuter

asgott att servera med ris (kokt med två hela kardemummakärnor)
o ha mango-chutney till

bal-middag

ojojoj vilken bal det var igår! helt underbar
läs min vanliga blogg, lite senare, för lite me rinfo och foton!

helt underbart go dmat
ja varmrätten o efterrättne iaf
den vegetariska förräten var typ., sallad. med dill o rädisor. o oliver. o sparris
med olivolja

sne kom varmrätten!!!
en helt sjuuuuuukt god o krämig potatisgratäng!! med tomatsåsglaserade quornfiléer, och nån SKITGOD sås, och steka champinjoner!!!!!!!!!!!!!! SJUKT GOTT!

o efterrätten!
passionsfrktspaj med caramel-parfaît och tropiska frukter
gud så gott

öl, vin, dessertvin, te, och drink på det!

image159

image160

image161

walls of glass

man har två val:
antingen gör man inget
eller så gör man något!


image2936

http://www.wallsofglass.se/

är det verkligen värt 10 min smakupplevelser, och 1 timmes mättnad?

indian food

jag är så sugen på indiskt! osm vanligt
santa maria hade asmånga olika recept


Indisk blomkål

Indisk blomkål

4 portioner

ca 700 g blomkålshuvud i buketter
1 1/2 tsk Vitlök, finhackad
1/2 tsk Ingefära malen
1/2 tsk Paprika
1 tsk Gurkmeja
2 1/2 tsk Koriander
1/2 krm Kanel malen
1/2 krm Svartpeppar grovmalen
1 krm Kardemumma malen
1 krm Spiskummin
1/2 krm Nejlikor malda
2 msk citronsaft
2 msk matolja
3 msk vatten
1 tsk salt

TILLAGNING
Bryt blomkålen i buketter. Blanda alla kryddorna med salt och citronsaft till en smet. Hetta upp oljan och fräs smeten ett par minuter. Tillsätt vattnet. Lägg i blomkålen och låt koka på svag värme under lock ca 10 min. Servera med ris och hackat ägg.



Kokosplättar


Kokosplättar

3-4 portioner

1 burk Santa Maria Thai Coconut milk
2 dl vetemjöl
2 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk smör eller margarin
1 burk Santa Maria India Mango Chutney Original
1 färsk mango

TILLAGNING
Vispa ihop kokosmjölk, vetemjöl, ägg, bak­pulver och salt. Hetta upp ett plättjärn och klicka i smör. Häll i smet och stek plättarna gyllenbruna. Stryk plättarna med Mango Chutney och stapla 3-4 st per portion. Servera med färsk mango.



Indisk linssallad


Indisk linssallad

4 portioner

4 dl röda linser (går även bra att använda kikärtor, mungbönor eller stora vita bönor)
½ gul lök, finhackad
1 msk Santa Maria Curry
1 tsk Vitlök, finhackad
½ citron, saften och rivet skal
3/4 dl sesamolja
salt och svartpeppar

TILLAGNING
Koka linser eller bönor efter anvisningen på förpackningen. Fräs lök, Curry Sumatra och vitlök i lite olja utan att det tar färg. Blanda citronsaften och citronskalet. Häll över matolja och sesamolja i en fin stråle under vispning. Blanda i linserna och lökfräset. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Servera gärna linssalladen som en förrätt på smörstekt tortilla med en klick matlagningsyoghurt. Dekorera med en färsk kvist Santa Maria Koriander.

rabarberpaj

image157

image158


friterad quorn o grönsaker
rabarberpaj

jamie oliver pasta

min mama lagar just nu precis den mat jag var sugen på
friterade grönsaker o quorn, med ris och currysås

OCH! hon har bakat rabarberpaj!!!!!!!!!! min favorit!

detta åt jag häromdagen

image156

jamie oliver-pasta

pasta, avocado, fetaost, cocktailtomater, färsk basilika, rödlök, vitlök, ruccolasallad, salt, peppar, olivolja, balsamvinäger

GOTT!

pizza in the morning

image155
frukost, middag
hemmagjord pizza funkar alltid!
polarbröd, smör, ketchup, chiliketchup, oliver, oregano, champinjoner, färsk basilika, ost!
in i ugnen, på grill. 200 grader ca 7 (?) minuter
(när osten har smält)

aïoli

mellanmål
bröd med ailoi & oliver

image154

tapas mm!

o såhär god blev tapasen

image152

image153


tapas!

ikväll kommer mimmi öve rpå lite tapas o sangria
hoppas verkligen dte är tillräckligt varmt på balkongen, men dte har inte vart så fint väder idag alltså.
dåligt.

var nere i affären fö ro handla lit eingredienser, då en tant ställer sig bredvid mig vid mejeri-kylarna.
hon tar upp en burk créme fraische o frågar mig:
"tror du katten äter det här?"
hahahah
såg henne senare gå runt o fråga fle rmänniskor om katterna åt jordgubbsyoghurt, ochcarte d'or-glass
stackars katter

tapas var det ja
lite inspiration:

SESAMBRÖD

Sesambröd


Ingredienser
12 st

4 skivor vitt bröd
2 - 3 msk kryddat smör vitlök
2 msk sesamfrö

Gör så här
Sätt ugnen på grill. Bred smöret på bröden och strö över sesamfrö. Grilla i övre delen av ugnen tills bröden får färg. Ta ut och skär i långa bitar.


SVAMPNACHOS

Svampnachos


Ingredienser
20 st

200 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
smör
1 dl crème fraiche
paprika & chili
2 msk hackad persilja
1 dl Arla Köket riven ost gratäng
20 nachos

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skiva champinjonerna. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt i smör. Rör i crème fraiche och persilja. Lägg chipsen på bakplåtspapper på en plåt. Klicka på röran och strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.

GRILLADE POTATISHALVOR MED CHILI

Grillade potatishalvor med chili


Ingredienser
4 port

3/4 kg stora färskpotatisar
1 msk smör
1 tsk salt, gärna gourmetsalt
2 dl créme fraiche paprika & chili

Gör så här
Borsta och dela potatisen i halvor. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av. Pensla snittytan med smör och krydda med salt. Grilla potatisen över glöden tills den fått färg. Servera med créme fraiche paprika & chili.

PARMESANGRATINETARDE PAPRIKABITAR

Parmesangratinerade paprikor 24 bitar


Ingredienser

24 bitar

1 dl crème fraiche
50 g färskriven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 krm salt
3 st paprikor

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda försiktigt ihop crème fraiche, ost, vitlök och senap. Skär paprikan i 8 delar. Lägg allt på bakplåtspapper på en plåt. Salta och bred på ostblandningen. Stek i mitten av ugnen tills paprikorna är mjuka 15-20 min. Tips: Grönsakerna och ostblandningen kan förberedas.

KOKOS O LIMEGLASS

Kokos- och limeglass


Ingredienser
6-8 port

2 äggulor
1 dl florsocker
rivet skal av 1 lime
1 1/2 dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde
ev 2 msk rostad kokos

Gör så här
Rör ihop äggulor, florsocker, limeskal och kokosmjölk. Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten. Häll i en form och täck med plastfolie. Frys i minst 4 tim. Stjälp upp glassen och strö ev över rostad kokos. Garnera gärna med exotiska frukter, t ex kiwi, färsk ananas, mango, papaya.


Chili-kokosglaserad Quorn Filé på matig sallad



4 portioner

 
 
?8 Quornfiléer
 
 
?ca 1 dl Sweet chilisås med kokos
 
 
?1 burk svarta bönor
 
 
?2 avokado
 
 
?1 påse ruccola
 
 
?200 g körsbärstomater
 
 
?ljus japansk soja
 
 
?ev. några limeklyftor
 
 
?flingsalt och nymald svartpeppar
 
  


Gör så här:
1.Börja med salladen. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem. Tärna avokadon och skölj och torka ruccolan. Halvera tomaterna.

2.Blanda allt försiktigt utom avokadon och salta och peppra. Droppa över lite rapsolja.

3.Stek eller grilla Quornfiléerna på båda sidorna enligt paketet. Salta och peppra. Pensla på Sweet chilisås med kokos mot slutet.

4.Fördela salladen på fyra tallrikar och garnera med avokado och två Quornfiléer på varje tallrik.

5.Droppa lite soja och gärna lime över avokadon.

 



quorn.com

pasta

en helt underbart god pasta tillagade jag igår på en sisådär 3 minuter (pastans koktid)

färsk pasta (alltid det bästa!)
färska champinjoner
lite hemmalagad pesto (en vanlig vitlöksklyfta funkar annars)
färska cocktailtomater
färsk basilika
rödlök
lite sallad (minns inte vad den heter..men annars kan man ta typ rucola)
balsamvinäger
olivolja

smörstek champinjonerna medans pastan kokar
blanda i lite pesto på slutet, eller stek dem i lite pressad vitlök

blanda alla ingredienserna sedan med pastan

ringla över lite olivolja o balsamvinäger

image151



lite parmesanost eller fetaost skulle göra pastan ännu bättre!

italiensk mat

ja jag är hemma nu
venedig var helt underbart (inte så oväntat kanske)
underbar mat, skönt väder, vackra italienare och underbar arkitetktur
hoppas de hinner rädda staden innan den sjunker

mat fanns dte gott om, och det var dte enda jag lade pengar på
glass minst 2 ggr per dag
o pasta o pizza i mängder

    

    

ciao venezia!

nu drar jag iväg till venedig (ok, imorgon då)
för att äta pasta hela dagarna!

kommer tillbaka onsdag natt


fooooood

äntligen har jag orkar lägga in lite bilder i datorn
detta har jag fyllt magen med den senaste veckan

   
    

bulgursallad med kanelröra

jag ä så lat. jag har massa bilder i kamera som behövs läggas in i datorn
däribland massa matbilder
dessutom måste jag ju hinna ladda kameran innan jag åker till venedig på söndag!! snacka om god mat där
pasta o pesto hela dagarna långa

mm pesto, det ska jag nog äta nu.

Bulgursallad med kanelröra

Ingredienser
4 port

3 dl bulgur
1 tsk orientalisk curry
2 tsk smör-&rapsolja
6 dl grönsaksbuljong
1 fänkål, ca 200 g
2 apelsiner
1/2 dl russin
50 g ruckola

Kanelröra:
250 g Keso mini,
cottage cheese
1 tsk mald kanel
25 g rostade
mandelspån
2 krm salt

Gör så här
Fräs bulgur och curry i smör-&rapsolja i en kastrull. Häll på buljongen och koka enligt anvisning på bulgurförpackningen. Skär fänkålen i tunna strimlor. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Blanda bulgur med fänkål, apelsin, russin och rucola på ett stort fat. Blanda ihop kanelröran. Servera salladen med kanelröran. Källa: Arlaköket nr 1 2005



RSS 2.0