indisk curry-wok

indisk curry-wok
ojoj vilken god-grej jag uppfann häromdagen
åt dte flera dagar i streck
asbra när man har massa grönsaker man vill bli av med
jag använde:
squash, aubergine, gullök, potatis, blomkål, champinjoner, paprika, tomater
hacka/dela allt som du vill ha det
koka potatisbitar och blomkål tillsammans ett pa rminuter
börja stek auberginen mjuk, i ganska mycket olja (inte olivolja)
därefter släng ner resten av grönsakerna (inkl. potatis o blomkål)
det ska vara riktigt mycket olja o riktigt hög värme
salta, peppra, i med massa curry, spiskummin, koriander o paprika-krydda
ärna lite indisk garam-masala-krydda om du har
stek några minuter
asgott att servera med ris (kokt med två hela kardemummakärnor)
o ha mango-chutney till
bal-middag
läs min vanliga blogg, lite senare, för lite me rinfo och foton!
helt underbart go dmat
ja varmrätten o efterrättne iaf
den vegetariska förräten var typ., sallad. med dill o rädisor. o oliver. o sparris
med olivolja
sne kom varmrätten!!!
en helt sjuuuuuukt god o krämig potatisgratäng!! med tomatsåsglaserade quornfiléer, och nån SKITGOD sås, och steka champinjoner!!!!!!!!!!!!!! SJUKT GOTT!
o efterrätten!
passionsfrktspaj med caramel-parfaît och tropiska frukter
gud så gott
öl, vin, dessertvin, te, och drink på det!



walls of glass
antingen gör man inget
eller så gör man något!

http://www.wallsofglass.se/
är det verkligen värt 10 min smakupplevelser, och 1 timmes mättnad?
indian food
santa maria hade asmånga olika recept

Indisk blomkål 4 portioner![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ca 700 g blomkålshuvud i buketter 1 1/2 tsk Vitlök, finhackad 1/2 tsk Ingefära malen 1/2 tsk Paprika 1 tsk Gurkmeja 2 1/2 tsk Koriander 1/2 krm Kanel malen 1/2 krm Svartpeppar grovmalen 1 krm Kardemumma malen 1 krm Spiskummin 1/2 krm Nejlikor malda 2 msk citronsaft 2 msk matolja 3 msk vatten 1 tsk salt ![]() TILLAGNING Bryt blomkålen i buketter. Blanda alla kryddorna med salt och citronsaft till en smet. Hetta upp oljan och fräs smeten ett par minuter. Tillsätt vattnet. Lägg i blomkålen och låt koka på svag värme under lock ca 10 min. Servera med ris och hackat ägg. |

Kokosplättar 3-4 portioner![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | 1 burk Santa Maria Thai Coconut milk 2 dl vetemjöl 2 ägg 1 1/2 tsk bakpulver 2 krm salt 1 msk smör eller margarin 1 burk Santa Maria India Mango Chutney Original 1 färsk mango ![]() TILLAGNING Vispa ihop kokosmjölk, vetemjöl, ägg, bakpulver och salt. Hetta upp ett plättjärn och klicka i smör. Häll i smet och stek plättarna gyllenbruna. Stryk plättarna med Mango Chutney och stapla 3-4 st per portion. Servera med färsk mango. |

Indisk linssallad 4 portioner![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | 4 dl röda linser (går även bra att använda kikärtor, mungbönor eller stora vita bönor) ½ gul lök, finhackad 1 msk Santa Maria Curry 1 tsk Vitlök, finhackad ½ citron, saften och rivet skal 3/4 dl sesamolja salt och svartpeppar ![]() TILLAGNING Koka linser eller bönor efter anvisningen på förpackningen. Fräs lök, Curry Sumatra och vitlök i lite olja utan att det tar färg. Blanda citronsaften och citronskalet. Häll över matolja och sesamolja i en fin stråle under vispning. Blanda i linserna och lökfräset. Smaka av med salt och peppar. Tips! Servera gärna linssalladen som en förrätt på smörstekt tortilla med en klick matlagningsyoghurt. Dekorera med en färsk kvist Santa Maria Koriander. |
rabarberpaj


rabarberpaj
jamie oliver pasta
friterade grönsaker o quorn, med ris och currysås
OCH! hon har bakat rabarberpaj!!!!!!!!!! min favorit!
detta åt jag häromdagen

jamie oliver-pasta
pasta, avocado, fetaost, cocktailtomater, färsk basilika, rödlök, vitlök, ruccolasallad, salt, peppar, olivolja, balsamvinäger
GOTT!
pizza in the morning

hemmagjord pizza funkar alltid!
polarbröd, smör, ketchup, chiliketchup, oliver, oregano, champinjoner, färsk basilika, ost!
in i ugnen, på grill. 200 grader ca 7 (?) minuter
(när osten har smält)
aïoli
bröd med ailoi & oliver

tapas mm!


tapas!
hoppas verkligen dte är tillräckligt varmt på balkongen, men dte har inte vart så fint väder idag alltså.
dåligt.
var nere i affären fö ro handla lit eingredienser, då en tant ställer sig bredvid mig vid mejeri-kylarna.
hon tar upp en burk créme fraische o frågar mig:
"tror du katten äter det här?"
hahahah
såg henne senare gå runt o fråga fle rmänniskor om katterna åt jordgubbsyoghurt, ochcarte d'or-glass
stackars katter
tapas var det ja
lite inspiration:
SESAMBRÖD

Ingredienser
12 st
4 skivor vitt bröd
2 - 3 msk kryddat smör vitlök
2 msk sesamfrö
Gör så här
Sätt ugnen på grill. Bred smöret på bröden och strö över sesamfrö. Grilla i övre delen av ugnen tills bröden får färg. Ta ut och skär i långa bitar.
SVAMPNACHOS

Ingredienser
20 st
200 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
smör
1 dl crème fraiche
paprika & chili
2 msk hackad persilja
1 dl Arla Köket riven ost gratäng
20 nachos
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skiva champinjonerna. Skala och hacka vitlöken. Fräs allt i smör. Rör i crème fraiche och persilja. Lägg chipsen på bakplåtspapper på en plåt. Klicka på röran och strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.
GRILLADE POTATISHALVOR MED CHILI

Ingredienser
4 port
3/4 kg stora färskpotatisar
1 msk smör
1 tsk salt, gärna gourmetsalt
2 dl créme fraiche paprika & chili
Gör så här
Borsta och dela potatisen i halvor. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av. Pensla snittytan med smör och krydda med salt. Grilla potatisen över glöden tills den fått färg. Servera med créme fraiche paprika & chili.
PARMESANGRATINETARDE PAPRIKABITAR
Ingredienser
1 dl crème fraiche
50 g färskriven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 krm salt
3 st paprikor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda försiktigt ihop crème fraiche, ost, vitlök och senap. Skär paprikan i 8 delar. Lägg allt på bakplåtspapper på en plåt. Salta och bred på ostblandningen. Stek i mitten av ugnen tills paprikorna är mjuka 15-20 min. Tips: Grönsakerna och ostblandningen kan förberedas.
KOKOS O LIMEGLASS

Ingredienser
6-8 port
2 äggulor
1 dl florsocker
rivet skal av 1 lime
1 1/2 dl kokosmjölk
3 dl vispgrädde
ev 2 msk rostad kokos
Gör så här
Rör ihop äggulor, florsocker, limeskal och kokosmjölk. Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten. Häll i en form och täck med plastfolie. Frys i minst 4 tim. Stjälp upp glassen och strö ev över rostad kokos. Garnera gärna med exotiska frukter, t ex kiwi, färsk ananas, mango, papaya.
Chili-kokosglaserad Quorn Filé på matig sallad

4 portioner | ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
| ||||
Gör så här: | ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
quorn.com
pasta
färsk pasta (alltid det bästa!)
färska champinjoner
lite hemmalagad pesto (en vanlig vitlöksklyfta funkar annars)
färska cocktailtomater
färsk basilika
rödlök
lite sallad (minns inte vad den heter..men annars kan man ta typ rucola)
balsamvinäger
olivolja
smörstek champinjonerna medans pastan kokar
blanda i lite pesto på slutet, eller stek dem i lite pressad vitlök
blanda alla ingredienserna sedan med pastan
ringla över lite olivolja o balsamvinäger

lite parmesanost eller fetaost skulle göra pastan ännu bättre!
italiensk mat
venedig var helt underbart (inte så oväntat kanske)
underbar mat, skönt väder, vackra italienare och underbar arkitetktur
hoppas de hinner rädda staden innan den sjunker
mat fanns dte gott om, och det var dte enda jag lade pengar på
glass minst 2 ggr per dag
o pasta o pizza i mängder
ciao venezia!
för att äta pasta hela dagarna!
kommer tillbaka onsdag natt

fooooood
detta har jag fyllt magen med den senaste veckan
bulgursallad med kanelröra
jag ä så lat. jag har massa bilder i kamera som behövs läggas in i datorn
däribland massa matbilder
dessutom måste jag ju hinna ladda kameran innan jag åker till venedig på söndag!! snacka om god mat där
pasta o pesto hela dagarna långa
mm pesto, det ska jag nog äta nu.

Ingredienser
4 port
3 dl bulgur
1 tsk orientalisk curry
2 tsk smör-&rapsolja
6 dl grönsaksbuljong
1 fänkål, ca 200 g
2 apelsiner
1/2 dl russin
50 g ruckola
Kanelröra:
250 g Keso mini,
cottage cheese
1 tsk mald kanel
25 g rostade
mandelspån
2 krm salt
Gör så här
Fräs bulgur och curry i smör-&rapsolja i en kastrull. Häll på buljongen och koka enligt anvisning på bulgurförpackningen. Skär fänkålen i tunna strimlor. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Blanda bulgur med fänkål, apelsin, russin och rucola på ett stort fat. Blanda ihop kanelröran. Servera salladen med kanelröran. Källa: Arlaköket nr 1 2005