glöggfest forts.

tema glöggfest fortsätter, här är something for you to nibble on (oj vad kinky det lät helt plötsligt haha)

FETAOSTFYLLDA DADLAR

Apetinafyllda dadlar

Ingredienser
25 st
25 stora dadlar, i lösvikt
175 g Apetina

Gör så här
Skär ett snitt i varje dadel och ta bort kärnan. Skär osten i 25 bitar. Lägg en ostbit i varje dadel och tryck ihop.


FILODEGSKNYTEN MED KANELÄPPLEN
Filodegspaket med kaneläpplen

Ingredienser
4 port

2 ark fryst filodeg, ca 90 g
2 syrliga äpplen
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1 dl Kesella vanilj
Servera med:
1 dl Kesella vanilj

Gör så här
Tina filodegen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Dela varje filodegsark i två delar. Lägg en sträng av äppelskivor i mitten på varje ark. Strö över socker och kanel. Klicka på Kesella. Pensla kanterna med lite vatten och vik ihop till paket. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 minuter. Servera ljumma tillsammans med Kesella.



CHAISNITT
Kanel, nejlikor och svartpeppar är några av kryddorna i kakorna som smakar chai-té. Chaisnitt

Ingredienser
25-30 stycken

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 3 delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar.

Tips
Det är gott att byta ut det vanliga strösockret mot ljust muscavadosocker. Du kan också pensla vatten på längderna och strö över lite muscavadosocker innan plåten sätts in i ugnen.



PEPPARKAKSRULLE MED SAFFRANSCRÉME

Pepparkaksrulltårta med saffranscrème

Ingredienser

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda

Fyllning:
500 g Kesella vanilj
1 påse saffran, 0,5 g

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Rör ihop Kesella och saffran till fyllningen. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda. Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5 - 7 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop, förvara i kyl. Skär i bitar före servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0