Linsfyllda pitabröd med smak av Orienten
Ingredienser
4 portioner
1 st | röd lök, liten |
2 st | vitlöksklyftor, hackade |
1 msk | olivolja |
2 dl | röda linser |
3 dl | vatten |
0,5 st | grönsaksbuljongtärning, eller hönsbuljongtärning |
2 krm | salt |
0,5 tsk | garam masala |
Tillbehör: tomater, gurka och matlagningsyoghurt | |
6 st | pitabröd, (6-8 st) |
1 st | sallad, i kruka |
Röda linser behöver inte blötläggas; de kokas mjuka på ca 10 min. Med lite garam masala i buljongen får de rik smak, liknande tacos.
Gör så här
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan. Tillsätt linser, vatten, buljong och garam masala. Låt sjuda under lock ca 10 min, tills vattnet kokat in och linserna mjuknat.
2. Värm pitabröden i brödrosten. Skiva eller tärna tomaterna, strimla gurkan. Öppna de varma bröden så att en ficka bildas. Fyll med sallad, linser, tomat, gurka och avsluta med en klick matlagningsyoghurt.
müsli

Ingredienser
8 port

0,75 dl | mandlar eller hackade nötter |
0,75 dl | vetegroddar |
0,75 dl | solrosfrö |
0,75 dl | kokosflingor |
0,75 dl | bananchips |
0,75 dl | torkade tranbär |
0,5 dl | farinsocker |
2,5 dl | blandat fullkornsknäckebröd, i småbitar |
Gör så här
1 Rosta nötterna 5 minuter i en tjockbottnad stekpanna på medelgod värme. Rör om ofta. Tillsätt vetegroddar, solrosfrö, kokosflingor, bananchips och torkade tranbär och fortsätt rosta i ytterligare 8 minuter. Rör om ofta.
2 Rör ner farinsocker och knäckebröd och rosta alltsammans
i 3 minuter till.
3 Låt müslin kallna och förvara den i en burk med tättslutande
lock.
alltommat.se
thaisoppa
synd att vi varken har purjolök, grönsaksbuljong eller peppar hemma. ingen stavmixer heller
men lite vatten, grädd/mjölk, potatis o salt får funka
meanwhile, så hittade jag ett grymt recept på alltommat.se
lite thai-version av potatissoppa
gjort om det lite, då jag bara publicerar vegetariska/veganska recept här
Potatissoppa med kokosmjölk, curry, ingefära och en gnutta kanel.
Ingredienser
4 portioner
750 g | potatis, folva |
1 st | gul lök |
2 st | vitlöksklyftor |
1 msk | olivolja |
1 krm | kanel |
0,5 tsk | mald koriander |
1 tsk | curry |
2 st | grönsaksbuljongtärningar |
8 dl | vatten |
2 dl | kokosmjölk |
1 tsk | färsk ingefära, riven |
1 msk | spansk peppar, finhackad |
1 tsk | salt |
Servering bröd, färsk koriander, spansk peppar |

Gör så här
1. Skala och skär potatis, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs det i olja tillsammans med kanel, koriander och curry i en kastrull 2-3 min.
2. Smula ner buljongtärningar och späd med vatten. Låt det koka tills potatisen är mjuk, ca 15 min.
3. Mixa soppan och tillsätt kokosmjölk, ingefära, peppar och salt.
Låt soppan koka ytterligare 2-3 min.
4. Servera soppan med koriander och spansk peppar.
saffransbulgur med torkad frukt & halloumi
kanske kan uppdatera nån gång per år! haha
nu hittade jag ett smaskigt recept genom min kära vän olivia, som hittat detta på alltommat.se

källa: http://www.moderniteter.devote.se/
Orientalisk bulgur med haloumi
Ingredienser
4 2 dl torkad frukt, till exempel aprikoser, fikon, dadlar,
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljong, tärning
0,5 g saffran
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk harissa
1 tsk nystötta kardemummakärnor
4 dl bulgur
1,5 msk olivolja
1 burk kikärter
0,5 dl pistaschnötter, grovhackade
4 msk mynta, färsk hackad
1 st granatäpple
250 g haloumiost
Det nordafrikanska köket har påverkats från många håll och ett flertal kulturer. Traditionen att blanda torkad frukt i maten kommer från perserna. Haloumi från Cypern är en ost, som inte smälter och kan både stekas och grillas.
Gör så här
1. Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar.
2. Koka upp vatten, buljong, saffran, vitlök, harissa, kardemumma och rör tills buljongen löst sig. Tillsätt bulgurgryn och koka på svag värme under lock enligt anvisningen på förpackningen, cirka 10 minuter.
3. Dra kastrullen från värmen, blanda i frukten och låt grynen ånga av cirka 5 minuter. Tillsätt olivoljan och rör bulgurgrynen ”fluffiga” med en gaffel.
4. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i kikärter, nötter och mynta.
5. Gröp ur granatäpplenas kärnor, till exempel med skaftet på en sked. Plocka bort de vita hinnorna.
6. Skär osten i skivor och stek den hastigt i olivolja på båda sidor i en stekpanna. Fördela osten på salladen och strö över granat-äppelkärnor. Servera salladen genast, osten är allra godast nystekt, annars blir den lätt hård och seg.